Nikšićka Željezara počinje raditi u siječnju, posao se širi na solarne panele

Autor: Poslovni.hr , 09. prosinac 2022. u 06:59
Foto: pixabay

Kupoprodajni ugovor potpisuje se 20. prosinca, Elektroprivreda Crne Gore tvornicu od turske kompanije Toščelik preuzima 15. siječnja, a stopostotni vlasnik postaje 15. veljače

Kupoprodajni ugovor kojim za 20 milijuna eura crnogorska Elektroprivreda (EPCG) od turske kompanije Toščelik kupuje nikšićku Željezaru bit će potpisan 20. prosinca, potvrdio je medijima Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora EPCG-a, javlja portal me.eKapija.com.

”Rok isplate prve rate od 15 milijuna eura je do 15. siječnja 2023., i tog dana EPCG će postati vlasnik Željezare. Druga rata od 5 milijuna eura bit će isplaćena do 15. veljače. Dakle, 15. siječnja postajemo vlasnici s određenom zabilježbom i možemo početi raditi, a nakon isplate druge rate postajemo stopostotni vlasnici Željezare”, precizirao je Đukanović te najavio da će EPCG osnovati tvrtku kćer Željezara Solar Nikšić, koja će upravljati imovinom od 15.siječnja.

Željezara će postati dio Elektroprivrede (EPCG) koja će u suradnji s općinom Nikšić, osnovati tehnološki park.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, je gostujući u jutarnjem programu RTV Nikšić, kazao da Željezara mora početkom godine početi da radi. Kompanija Toščelik Tosyali grupe 30. travnja 2012. godine za 15,1 milijuna eura kupila je nikšićku Željezaru. Đukanović kaže kako su predstavnici Tosyali grupe na razgovorima u Vladi, bili korektni ali i oprezni.

Željezara će, najavio je Đukanović, biti potpora energetskoj i solarnoj industriji Crne Gore. ”Znamo da je teško danas proizvoditi čelik ali postoje i druge djelatnosti kao što je, primjerice, sektor koji se odnosi na proizvodnju solarne energije i mislimo da će to biti veoma rentabilna kompanija i da za 229 zaposlenih i da neće biti problema”, istaknuo je Đukanović.

EPCG već ima nacrte biznis planova koji pokazuju da će aranžman sa Željezarom biti na dobro gradu, kompaniji, ali i Crnoj Gori. ”Biznis planovi već sad pokazuju da nema problema za 229 radnika, ali mi se na tome nećemo zaustaviti. Želimo širiti tehnološki park i znamo da je općina Nikšić zainteresirana da uđe u određene investicije. Smatram da možemo oživjeti Željezaru i da tamo u budućnosti može raditi i tisuću ljudi”, optimističan je Đukanović.

Doprinos da se situacija sa Željezarom napokon razriješi dala je i općina Nikšić, odnosno inicijativa je potekla od predsjednika općine Marka Kovačevića.

”Djelovali smo progresivno i postigli smo da će radnici ostati na poslu, a da će imovina Željezare opet biti u državnim rukama, naravno kroz najznačajniju kompaniju naše države Elektroprivredu kojoj sam zahvalan što je prihvatila našu ideju”, rekao je Kovačević.

On je zahvalio EPCG-u što je shvatio značaj Željezare za Nikšić i okolicu.

”Sada također, moramo pokušati vratiti stari sjaj Željezare, a stvoriti uvjete za otvaranje novih radnih mjesta i s novim idejama naše ljude, prvenstveno mlade, zadržati ovdje i učiniti ih zadovoljnijima i sretnijima a oni će to biti svakako kada imaju posao”, zaključio je nikšićki gradonačelnik Marko Kovačević.

Komentirajte prvi

New Report

Close