Nikšić u idućim godinama postaje meta ozbiljnih investicija

Autor: Poslovni dnevnik , 20. rujan 2023. u 06:25
Foto: EPCG

EPCG i Grad Nikšić potpisali Memorandum o pravcu daljeg razvoja grada.

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović i predsjednik Općine Nikšić Marko Kovačević potpisali su Memorandum o razumijevanju za projekt “Sunčani grad”, koji je izraz zajedničkog interesu Elektroprivrede Crne Gore i Općine Nikšić u pravcu daljeg urbanog razvoja grada, ali i ukupnog unapređenja društveno-ekonomskog ambijenta.

“Ovo je jedan mali korak u realizaciji velikog projekta, strateški važnog za Elektroprivredu i grad Nikšić i druge državne institucije. Budući da je EPCG vlasnik Željezare i njene cjelokupne imovine, a značajan dio imovine je i van kruga same Željezare, gotovo 400.000 kvadratnih metara. A općina ima i značajan dio prostora u neposrednoj blizini.

Budući da EPCG izdvaja značajna sredstva za stambeno zbrinjavanje naših radnika, a znamo da je to želja i lokalne samouprave, ali i drugih institucija i ministarstava, pokrenuli smo inicijativu za stvaranje stambenog kompleksa. poslovnog bloka u tom dijelu “, istakao je Đukanović.

Ubrzana procedura
Đukanović je najavio da će u naredna dva mjeseca biti raspisan međunarodni javni natječaj za izbor najboljeg idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja.

“Imamo viziju, imamo i ambiciju da iskoristimo ovu imovinu koja pripada EPCG i da se na taj način Elektroprivreda pojavi kao investitor”, naglasio je Đukanović. Predsjednik Općine Nikšić Marko Kovačević ocijenio je da je ovo povijesni trenutak za grad Nikšić.

“Potpisivanjem ovog Memoranduma i kretanje u realizaciju jednog ovakvog projekta, znači da ćemo jednom prostoru koji je prepoznat “na ovaj ili onaj način” pokušati da damo drugu dimenziju, gdje će grad Nikšić nastaviti da se razvija boljom dinamikom od do sada, kada govorimo o ovoj sredini.

U cijelom ovom prostoru planiraju se značajna ulaganja stranih investitora, npr. BIG fashion bi trebao doći u taj dio grada i tu bi se napravila nova urbana cjelina.Nešto što je prepoznato kao problem, kao neriješivu situaciju, pokušaćemo da riješimo, ali i da riješimo stambena pitanja zaposlenih u Općini i u drugim državnim institucijama koje djeluju na području Nikšića”, rekao je Kovačević.

Modernizacija grada
Sličnu ponudu EPCG planira poslati i drugim zainteresiranim državnim institucijama, poput Ministarstva prosvjete, MUP-a, Ministarstva zdravlja.

“Ovo će značiti novi pogled na grad Nikšić, to će značiti razvoj i modernizaciju ovog grada. EPCG će snositi troškove ove investicije, a prvi korak je da se napravi vizualizacija tog prostora” , zaključio je predsjednik Upravnog odbora EPCG Milutin Đukanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close