Nikšić: Proizvodnja votke kreće u drugoj polovici ožujka

Autor: Poslovni dnevnik , 17. veljača 2023. u 07:03
Beluga votka jedna je od 10 najprodavanijih i najpoznatijih marki votke u svijetu, s godišnjim prometom od oko 1,5 milijardi eura/Shutterstock

Beluga Montenegro očekuje godišnji izvoz od 500 milijuna eura.

Tvornica Noblewood Adriatic koja će u Nikšiću proizvoditi votku Beluga Montenegro bit će otvorena u drugoj polovici ožujka.

Planirano je da tvornica u Nikšiću pakira oko 30 milijuna boca godišnje, a sama investicija je vrijedna oko 25 milijuna eura. Očekivana godišnja vrijednost izvoza je 500 milijuna eura. Prema najavama, u tvornici će odmah biti zaposleno 200 ljudi.

Priopćeno je to nakon sastanka premijera Dritana Abazovića s Aleksandrom Macetinom, investitorom i osnivačem Noblewood Adriatica.

25

milijuna eura vrijedna je investicija u proizvodnju votke

Planirani izvoz
– Tvornica će proizvoditi votku koja će se izvoziti na sva svjetska tržišta, osim ruskog, koje je pokriveno domaćom proizvodnjom. Mačetin je istaknuo da je Beluga votka jedna od 10 najprodavanijih i najpoznatijih marki votke u svijetu, s godišnjim prometom od oko 1,5 milijardi eura – navodi se u priopćenju.

Investitor je istaknuo da će tvornica u početku zapošljavati više od 200 radnika, s tendencijom rasta za nekoliko stotina u sljedeće dvije godine. Planirano je i otvaranje predstavništva tvrtke u Tivtu, koje će biti usmjereno na marketing i trgovinu.

Abazović je izrazio zadovoljstvo što Crna Gora postaje nova baza za proizvodnju i izvoz svjetski poznate votke Beluga, posebno ističući značaj koji će ona imati za našu privredu, ali i za promociju zemlje samim tim što je naziv zemlje bit će u nazivu robne marke.

Ponovio je kako Vlada ostaje otvorena za sve zdrave strane investicije te će nastaviti raditi na otvaranju novih pogona diljem zemlje koji će generirati nova radna mjesta za naše građane.

Abazović je ovu investiciju najavio na sjednici Vlade. – U Nikšiću će se proizvoditi votka koja će iz Crne Gore ići u sve zemlje svijeta. Tvornica u Crnoj Gori ima ambiciju razvijati izvoz za cijeli svijet pod brendom Beluga Montenegro. Tvornica će odmah zaposliti 200 radnika, dok će do 2025. taj broj porasti na 400 – rekao je Abazović.

Veliki značaj
Dodao je da će u Tivtu biti zaposleno i 50 radnika, koji će se baviti marketingom i prodajom, odnosno onim poslovima koji nisu direktno vezani za prodaju. U tvornici u Nikšiću odvijat će se proizvodnja vezana za proizvodnju koja se trenutno odvija u Latviji.

Beluga je četvrti najpoznatiji brend votke na svijetu, a osmi najprodavaniji – rekao je premijer. Otvaranje ove tvornice je od velikog značaja za Crnu Goru, rekao je Abazović.

– Riječ je o jednom od najpoznatijih svjetskih brendova koji se nudi u gotovo svim free shopovima u najvećim zračnim lukama. Mislim da je za nas zaista velika stvar što će ime naše zemlje stajati odmah ispod imena brenda – kazao je Abazović.

– Kapacitet tvornice bit će 6000 boca na sat. Možda neće raditi punim kapacitetom u startu, ali činjenica da će većina proizvodnje, možda čak 99 posto, biti izvozno orijentirana, ogromna je stvar za našu zemlju i gospodarstvo – zaključio je Abazović.

Komentirajte prvi

New Report

Close