Građani moćne europske države u Crnoj Gori kupuju više kuća nego Rusi

Autor: Poslovni dnevnik , 07. veljača 2023. u 07:00
Nijemci u Crnoj Gori uglavnom su koncentrirani u Baru/Shutterstock

Prema podacima crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnoj Gori, koja ima oko 600.000 stanovnika, trenutno boravi više od 700 državljana Njemačke.

Njemački državljani i kompanije uložili su prošle godine u kupnju nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca.

Kako prenosi B92, neki prodaju i imovinu u Njemačkoj kako bi u Crnoj Gori pokrenuli turistički biznis. Prema podacima crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnoj Gori, koja ima oko 600.000 stanovnika, trenutno boravi više od 700 državljana Njemačke.

Da je pojačan interes Nijemaca za dolazak pokazuje i to što su prošle godine njemački državljani i kompanije uložili najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori.

Strani građani i tvrtke kupili su u prvih 10 mjeseci 2022. nekretnine u vrijednosti od 370 milijuna eura, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore. Na prvom mjestu su Nijemci sa 57 milijuna eura, a prate ih do sada neprikosnoveni Rusi s uloženih 50 milijuna eura.

Na to je sigurno utjecao i vladin program ekonomskog državljanstva odnosno dobijanja crnogorskog pasoša u zamjenu za investicije.

Nijemci u Crnoj Gori uglavnom su koncentrirani u Baru, pa ih već zovu “barski Nijemci”. Osim što su troškovi života znatno manji, Nijemcima je Crna Gora privlačna i zbog nižih poreza za one koji hoće da se bave biznisom.

Komentirajte prvi

New Report

Close