Nestalo 14 milijuna eura, osumnjičeni tuže banku

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2022. u 06:01
U CKB-u nisu željeli komentirati tužbe radnika, kao ni odluke institucija/PD

U CKB-u nisu željeli komentirati tužbe radnika, kao ni odluke institucija.

Crnogorska komercijalna banka (CKB) pokrenula je od početka godine 30 disciplinskih postupaka protiv zaposlenih zbog pronevjera 14 milijuna eura s računa 200 klijenata, a većina je završila otkazom.

Pobjeda je objavila da su bivši radnici koji su dobili otkaze tužili su CKB i traže nadoknadu štete, ali o tome nisu željeli službeno govoriti, prenosi agencija Mina. Banka je u veljači otkrila zloupotrebe u filijalama u Podgorici i Baru, u sektoru privatnog bankarstva čiji su službenici raspolagali novcem klijenata.

Slučaj je prijavljen Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) koji je pokrenuo istragu, a banka je tada podnijela kaznenu prijavu protiv dvoje zaposlenih. Krajem travnja SDT-u je prijavljen i bivši izvršni direktor Pal Kovač, kojeg sumnjiče da nije savjesno radio svoj posao.

U CKB-u nisu željeli komentirati tužbe radnika, kao ni odluke institucija. Na pitanje Pobjede je li točno da su disciplinske postupke usmjerili prvenstveno ka šalterskim službenicima, koji su izvršavali naloge šefova, iz banke su odgovorili da sve radnike tretiraju jednako.

“U skladu s internim propisima banke, provedeni su i postupci utvrđivanja odgovornosti za kršenje radne obveze kojima su obuhvaćeni i zaposleni na upravljačkim pozicijama. CKB se prema svima za koja se utvrdi utemeljena sumnja za kazneno djelo odnosi jednako, bez obzira na status ili poziciju u banci”, kazali su iz banke. Dodali su da se kaznene prijave koje su podnijeli odnose na moguće zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju koje su za posljedicu imale stjecanje protupravne imovinske koristi, odnosno zloporabu položaja koja se ogledala i u nevršenju dužnosti.

Zbog zloporaba u CKB-u izvanrednu kontrolu pokrenula je vrhovna monetarna institucija, koja sagledava propuste u funkcioniranju interne kontrole.

Komentirajte prvi

New Report

Close