‘Neizvjesnu sezonu opterećuju povećani troškovi energenata, plaća i hrane’

Autor: Poslovni dnevnik , 20. travanj 2022. u 08:00
Foto: Shutterstock

Sanja Marković, tajnica Udruženje turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore upozorava.

Hotelijeri i ugostitelji povećat će cijene usluga u skladu s poskupljenjima ključnih životnih namirnica i energenata, izjavila je za Gradski portal Sanja Marković, tajnica Udruženje turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, prenosi portal eKapija.

Udruženje turizma i ugostiteljstva konstantno prati trendove, procjenjuje rizike i oprezno pristupaj svakom povećanju cijena usluga. S. Marković podsjetila je da nedovoljno oporavljena turistička privreda Crne Gore ulazi u novu krizu, koja je može dodatno destabilizirati.

Smještaj već skuplji 5-15%
Prognoze ukazuju kako će se ljudi ovog ljeta teže odlučivati na putovanja zbog rata u Ukrajini. Članovi Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG još početkom ožujka s predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore usuglasili su se da je potrebna hitna reakcija kako bi se našla alternativa ruskom i ukrajinskom emitivnom tržištu.

”Turistički privrednici intenziviraju marketinške i promotivne aktivnosti prema tržištima središnje i zapadne Europe – Češka, Poljska, Rumunjske, Mađarska, Francuska, Njemačka i Velika Britanija, zatim regije, te Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata kreirajući nove i atraktivnije turističke ponude.

Pandemija koronavirusa nam je pokazala da nije dobro oslanjati se samo na nekoliko tradicionalnih tržišta, već se mora intenzivnije raditi na diversifikaciji i produženju sezone”, dodala je S. Marković. S obzirom na to da je ovogodišnji budžet NTO CG tek 32 posto onog iz 2019., ta je značajno manja količina novca otežavajuća okolnost za brze, intenzivne i kvalitetne marketinške aktivnosti i promocije prema važnim tržištima.

Zbog toga je, smatra S. Marković, nužna dodatna koordinacija aktivnosti s resornim ministarstvom, nacionalnom avio-kompanijom To Montenegro (koji prevozi pod imenom Air Montenegro) i turističkom privredom.

1,7

milijuna turista boravilo je 2021. u Crnoj Gori

Prema informacijama kojima raspolaže Komora, cijene smještaja povećane su od pet do 15 posto u odnosu na prvobitni plan, ali cijene aranžmana koji su do sada prodani ili rezervirani ostat će iste.

S. Marković podsjeća i na to da su, prema podacima Monstata, potrošačke cijene za hranu i bezalkoholna pića u veljači bile veće za 2,3 posto u odnosu na siječanj. Također, prema službenom indeksu potrošačkih cijena iz veljače ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine, hrana i bezalkoholna pića poskupjela su 13,1 posto. S. Marković pojasnila je da su povećani i ostali troškovi koji utiču na poslovanje i formiranje cijena, kao što su zarade, energenti, voda, potrošni materijal…

”Iz analize kretanja nabavnih cijena hrane i plina u hotelima od ožujka prošle do istog mjeseca ove godine, u kojoj je obuhvaćeno 200 najznačajnijih artikala u ugostiteljstvu, evidentno je prosječno povećanje cijena od 15%. Pojedine cijene imaju i mnogo veći rast od prosječnog, kao što su: plin – za 75%, ulje – za 100%, brašno – za 40%”, rekla je S. Marković i izrazila dodatnu zabrinutost trendom inflacije.

Više od pola gostiju iz regije
Tajnica Udruženje turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Sanja Marković kaže da su planirani budžeti hotela u dijelu troškova za zarade ove godine uvećani od deset do 15%, i to zbog korigiranja složenosti poslova – što je posljedica primjene programa Europa sad. Napominje da dijelu hotela tek predstoje izmjene ovih koeficijenta, i to onih koji imaju sezonske radnike.

754,1

milijuna eura iznosio je turistički prihod 2021. što je 69% onog iz 2019.

”Uz rast svih troškova, poseban izazov za ugostitelje predstavlja uvećanje planiranih troškova za zarade, koji su u prethodnom periodu većinom bili registrirani na minimalce. Jedan broj ugostitelja koji je uz mjere podrške u pandemiji uspio očuvati radnu snagu, zbog povećanja svih troškova poslovanja odlučuju se na smanjenje broja zaposlenih.

Kada je riječ o poslovanju turističkih agencija, uz povećanja troškova za zarade izazov predstavlja i povećanje troškova za gorivo i prijevoz”, dodala je Marković i precizirala kako podaci Monstata ukazuju na značajna poskupljenja i u ovom dijelu.

Prošla godina je pružila veliku nadu svima koji rade u turizmu i ugostiteljstvu, ali i pratećim djelatnostima poput prometa i trgovine. Tajnica Marković podsjeća kako ostvareni promet iz 2021. godini predstavlja potvrdu uspješnosti ljetne turističke sezone.

U usporedbi s rekordnom 2019. godinom, broj turista dostigao je 63% 1,7 milijuna, a noćenja 68% ili 9,9 milijuna. Prihodi su dostigli 69% onog iz pretpandemijske godine i iznosili su 754,1 milijuna eura.

”Najviše dolazaka proteklog ljeta ostvarili su gosti iz regije – 55%, dok su turisti iz Rusije i Ukrajine imali 21% noćenja ili oko dva milijuna.

Nažalost, zbog neizvjesne dužine oružanog sukoba u Ukrajini sa snažnim posljedicama na privredu u Europi, teško je predvidjeti tijek sezone i nastavak oporavka turističke privrede”, upozorila je Sanja Marković, tajnica Udruženje turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore.

Komentirajte prvi

New Report

Close