Nedostatak izravnih zračnih linija ključni je problem crnogorskog turizma

Autor: Poslovni dnevnik , 25. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Turistički djelatnici upozoravaju da se nakon pandemije koronavirusa nastavlja serija loših sezona, s kraćim špicama i manje elitnih gostiju.

Ljetna turistička sezona nije na nivou, špica kasni, a ključni problem turistički djelatnici vide u nedostatku izravnih zračnih linija i činjenici da Crna Gora nije zračno dostupna destinacija.

Upozoravaju da se nakon pandemije koronavirusa nastavlja serija loših sezona, sa kraćim špicevima i manje elitnih gostiju, ali i da postoji mogućnost da je to posljedica visokih cijena, koje su, kako tvrde, bili primorani plaćati zbog povećanja plaća zaposlenika i poskupljenja hrane, piše Pobjeda.

Kasni špica
Direktor hotela Rivijera u Petrovcu Nemanja Kovačević rekao je da sezona nije na nivou i da špica sezone kasni, kao i da bez direktnih avio linija sa zapadnoeuropskog i nordijskog tržišta nema turizma ni elitnog turista u Crnoj Gori.

Ove godine Crna Gora ima samo 13 letova tjedno iz Njemačke koja ima 80 milijuna stanovnika i deset letova tjedno iz Francuske koja ima 60 milijuna stanovnika. Poražavajuća je činjenica koja pokazuje da nismo zračno dostupna destinacija kakva bi trebala biti, ako želimo da sezona daje rezultate i bude pokretač razvoja gospodarstva. Špica sezone je pomaknuta, sezona nije na nivou, pa sada cijene padaju”, najavio je Kovačević.

Smatra da bi u slučaju bolje zračne povezanosti bilo i više interesa. “Na odmor se ide direktnim letovima, a mi nemamo dovoljno tih letova.” Drugim riječima, imamo ih smiješno malo, to je ključni problem. I onda mi privatnici kolektivno ispaštamo, a nema nas tko uzdržavati”, objasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, predsezona i posezona rade se s grupama gdje su zarade blizu nule. “Zarade su minimalne. Onda imamo problem rada. Državna politika nije dovoljno fleksibilna za dovođenje radne snage iz inozemstva, iz Indije, Pakistana, Nepala i Tajlanda. Sve to dovodi do kombinacije čimbenika koji rezultiraju time da nemamo sezonu kakvu bismo trebali imati.

Sada su cijene last minute, što je smiješno jer je ovo špica sezone i sve bi trebalo biti puno i trebala bi biti 200 eura za dvokrevetnu sobu u hotelu s četiri zvjezdice, rekao je Kovačević. Najavio je da čeka kolovoz da vidi što će biti. “Dešava se da se nakon pandemije nastavi kontinuitet loših turističkih sezona.

Crna Gora kao turistička destinacija već duže vrijeme doživljava loš, kaotičan turizam. Turisti uglavnom dolaze nenajavljeni automobilima iz regije i onda na recepciji pitaju što im nudimo. Nema interesa, nema upita, nismo dostupni zračnim putem, nema strategije razvoja. Nacionalni avioprijevoznik loše radi jer nema istočnoeuropskog tržišta. Fokus nam treba biti na zapadnoj Europi i nordijskim zemljama”, rekao je Kovačević.

Čudna godina
Direktor hotela, restorana i slastičarne Forza Mare u Kotoru i Porto Montenegru Bojan Joketić potvrdio je da je sezona loša. Imaju manji obiteljski hotel pa ga je lako napuniti, ali primjećuje da s ostalima nije tako. Kako je rekao, ne može ocjenjivati ​​sezonu jer je čudna i nepredvidiva.

“Možda je razlog to što smo mi malo podigli cijene, ali su i plaće radnicima porasle, i još neke stvari, pa su i cijene porasle. Poskupljenja su uzrokovana plaćama radnika koje su ove godine znatno veće. Prisiljeni ste sobarici platiti tisuću eura. Konobar traži 1200 eura, a ne zna ni pladanj nositi. Hrvatska ima isti problem. Sve što se tamo događa reflektira se na nas”, rekao je Joketić.

Komentirajte prvi

New Report

Close