Natječaj za drugu dionicu autoceste u Crnoj Gori krajem 2024.

Autor: Poslovni dnevnik , 27. ožujak 2023. u 07:11
Crna Gora od Europske komisije dobila bespovratna sredstva od šest milijuna eura za ažuriranje studije izvodljivosti cijele dionice/Shutterstock

Projekt je vrijedan 500 milijuna eura, a država je dobila 6 milijuna eura potpore.

Državni tajnik u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović ističe da su pregovori o drugoj dionici autoceste počeli, te da je država od Europske komisije dobila bespovratna sredstva od šest milijuna eura za ažuriranje studije izvodljivosti cijele dionice. te izraditi projektnu i natječajnu dokumentaciju za sljedeću dionicu Mateševo-Andrijevica.

Bit će potrebno oko 500 milijuna eura, a očekuju i pomoć Europske unije s povoljnim kreditom, pa se nadaju da će natječaji biti raspisani krajem 2024. godine.

Vrijednost radova
On je gostujući u emisiji “Link” Radija Crne Gore istaknuo da će vrijednost projekta te dionice iznositi najvjerojatnije 500 milijuna eura za 22 kilometra ceste.

“Riječ je o zahtjevnoj ruti i pregovaramo s Europskom razvojnom bankom o kreditnom aranžmanu od 300 milijuna uz kamatu od jedan posto, ostatak od 200 milijuna osigurali bismo u obliku bespovratnih sredstava iz investicijskog europskog financijskog okvira. Nadamo se da će tenderi biti raspisani krajem 2024. godine, a da će dionica biti završena u naredne dvije do tri godine”, kazao je Šahmanović.

Dodaje kako su inicirali da se dionica Andrijevica-Murino-Čakor-Peć uključi u mrežu TNT koridora, čime ćemo moći aplicirati za sredstva Europske komisije za poboljšanje prometne infrastrukture. U tijeku je i natječaj za izbor konzultanta za izradu projekta geomehanike za cestu Plav – Dečani.

300

milijuna eura iznosi potencijalni kreditni aranžman s EBRD-om o kojem se pregovara

Šahmanović naglašava da se u mnogim projektima suočavaju s problemom loše projektne dokumentacije, pa tako i u ovom koji su morali dopunjavati kroz novi natječaj, za koji očekuju da će uskoro biti okončan.

Što se tiče problema s izborom direktora u To Montenegro, Šahmanović ističe da se sada samo može čekati odluka drugostupanjskog organa o rješenju inspektora u vezi s imenovanjem Saše Radovića. “Pripremili smo shemu poticaja za neke destinacije i tim shemama potičemo avioprijevoznike da uvedu nove linije za Podgoricu i Tivat, gdje će prve godine biti oslobođeni plaćanja pristojbi zračnih luka 100 posto, druge 50 posto, a treće godine. 30 posto.

Intenzivirali smo aktivnosti na području certificiranja zračnih luka, što će ih učiniti privlačnijim za velike turoperatore. Predložili smo i uvođenje destinacija za Marseille, Dublin, te grad u Njemačkoj koji je na tromeđi Belgije, Luksemburga i Nizozemske”, kaže Šahmanović.

Energetski paket
Crnoj Gori su uplaćena sredstva predviđena za prvu tranšu isplate iz energetskog paketa Europske komisije. Izrađen je plan raspodjele koji uključuje poboljšanje energetske učinkovitosti građana te malog i srednjeg poduzetništva uz potporu do 50 posto investicije. Predviđena je podrška za 60.000 ljudi.

“8,5 milijuna će ići socijalno ugroženim kategorijama, a dio će biti iskorišten za dogradnju akumulacija u Baru i Bijelom Polju koje ćemo koristiti za rezerve nafte i fosilnih goriva. Velike tvrtke imat će obvezu izdvojiti zalihe kao robne rezerve, a imamo situaciju da građani mogu do 90 dana normalno funkcionirati i u slučaju nekih manjkova”, pojasnio je Šahmanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close