Nakon propale privatizacije i stečaja berba soli sljedećeg ljeta?

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2022. u 07:00
Foto: G. Jelavić/PIXSELL

Solanom Bajo Sekulić ubuduće bi trebale gospodariti općina i država.

Najave o skorom uspostavljanju uprave solane Bajo Sekulić u Ulcinju, bude nadu da će najstarije ulcinjsko poduzeće opet biti mjesto gdje će se brati sol. Solanom bi ubuduće trebale gospodariti općina i država, ali da još nije utanačeno u kojem omjeru, piše portal me.eKapija.com.

Čeka se poduzeće
Predsjednik općine Ulcinj Omer Bajraktari potvrdio je Vijestima da se upravo radi nacrt odluke o osnivanju poduzeća koje će nakon listopada nakon sedam godina preuzeti upravljanje ulcinjskom solanom od Nacionalnih parkova Crne Gore. JP Nacionalni parkovi, odlukom Vlade, najstarijim ulcinjskim poduzećem upravlja od kolovoza 2015., s ciljem zaštite biodiverziteta.

“Nadam se da će nacrt odluke biti završen za sedam do deset dana. Nakon toga, ide na usvajanje u lokalnom parlamentu, poslije čega se stvaraju svi uvjeti da poduzeće počne raditi poslove zbog kojih je i osnovano”, izjavio je Bajraktari.

“Nadam se da ćemo do kraja ove godine konačno dobiti plan upravljanja u kome će jedan od fokusa biti zaštita cjelokupnog prostora. To je značajan pomak naprijed”, rekla je Ksenija Medenica iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica(CZIP) i pozdravila dogovor o skorom formiranju uprave solane.

Odgovarajući na pitanje kakav je odnos CZIP-a u vezi s mogućom obnovom proizvodnje soli, ocijenila je da bi to bio još jedan pomak naprijed.

“Trenutno ne znamo kakve su namjere Vlade, ali se iskreno nadamo da će se jednog dana uspostaviti proces proizvodnje soli. Zaštita prirode i proizvodnja soli idu ruku pod ruku i to bi bile sjajne vijesti”, kazala je K. Medenica.

Navela je da će se mnogo više detalja znati nakon završne konferencije CZIP-a u vezi sa zaštitom ulcinjske solane 25. listopada, na kojoj će biti predstavljena i hidrološka studija. Vijesti su ranije objavile da su početkom rujna počeli radovi na sanaciji terena ulcinjske solane koji, s kupnjom pumpe i bagera, koštaju oko pola milijuna eura.

To je tada potvrdio predstavnik bivših radnika najstarijeg ulcinjskog poduzeća Saša Mitrović, navodeći da prva faza kreće pod pokroviteljstvom CZIP i donatora te NVO, u suradnji s bivšim radnicima.

Povratak na posao u solanu jedva čekaju bivši radnici, a dočekat će ih turisti koji promatraju ptice/H. Jelavić/PIXSELL

Spomenik pohlepi
Mitrović je podsjetio je da je na posljednjem sastanku stečajni upravitelj solane Žarko Ostojić dao suglasnost za te radova.

Zemljište solane od 15 milijuna kvadrata, 30. lipnja i službeno je upisano na državu. Dioničari solane, koji smatraju da su oštećeni, najavili su tužbe pred domaćim i međunarodnim sudovima. Tvrde da je upisom države kao titulara nad imovinom solane potvrđeno da su im izdate dionice bez pokrića zbog čega će, rekli su, tražiti više od 200 milijuna eura odštete.

15

milijuna četvornih metara zemljišta zauzima ulcinjska solana

Općina Ulcinj trebala je preuzeti upravljanje solanom 24. kolovoza prošle godine, ali je odustala jer nije stvorila pravne pretpostavke da uđe u taj posao. Stečaj u ulcinjskom poduzeću uveden je u prvoj polovini 2005. godine, a neuspjeli petogodišnji plan reorganizacije trajao je od početka 2006. Pošto plan reorganizacije nije uspio, ulcinjska kompanija je u klasičnom stečaju od 2011.

Postupak privatizacije AD Solana Bajo Sekulić Ulcinj je počeo 2001. godine na početku masovne vaučerske privatizacije.

Simboli ulcinjske solane – samohodni transporter, kolosijek i dresine, kojima se sol iz bazena dovlačila u pogone za preradu i pakirnicu, završili su u kolovozu 2020. godine u starom željezu, čime je nakon 86 godina i formalno stavljena točka na postojanje jedine crnogorske solane.

Šleperi su pokupili i dva bagera, vozni park, metalne stubove za struju… Prema saznanjima Vijesti, iz solane je tada odneseno oko 600 tona starog željeza.

Urušena stara upravna zgrada, bista Baja Sekulića, devastirani hangar i barake na ulazu u posjed i danas nijemo svjedoče o propalim privatizacijama, strateškim partnerima, ljudskoj pohlepi… Posljednja berba soli bila je 2013. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close