Na pomolu dogovor, za rad nedjeljom prodavačima i 70-80 posto veća dnevnica

Autor: Poslovni dnevnik , 08. studeni 2022. u 07:00
Zahtijeva li priroda posla, poslodavac mora radniku dati drugi dan za odmor ako ne može nedjeljom/PD

Nakon dužeg vremena unaprijeđen socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca, predsjednik UPCG-a Predrag Mitrović najavio da bi kroz dva tjedna mogli uslijediti potpisi.

Socijalni partneri u Crnoj Gori uskoro bi mogli dogovoriti potpisivanje općeg kolektivnog ugovora (OKU) kojim bi se definirao i rad nedjeljom svih zaposlenih, osim onih koji rade na mjestima čija priroda posla zahtijeva neprekidan rad, piše Pobjeda.

Predsjednik Unije poslodavaca (UPCG), Predrag Mitrović, potvrdio je Pobjedi da će partneri potpisati OKU u sljedeća dva tjedna.

U pitanju su samo sitnice koje još trebamo usaglasiti. Dogovor postoji i nadamo se da će biti uskoro potpisan. Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca unaprijeđen je poslije dužeg vremena – kazao je Mitrović.

Izuzete djelatnosti
List piše da bi rad trgovina nedjeljom mogao biti definiran općim kolektivnim ugovorom, povećanjem zarade zaposlenih koji rade na taj dan. Pregovori su da dnevnice za taj dan budu uvećane 70 do 80%.

Predstavnici sindikata kazali su da će socijalni partneri, nakon potpisivanja OKU, krenuti s izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, čiji je član 35a zabranio rad trgovina nedjeljom, ili će pokušati naći neko prijelazno rješenje do izmjene zakona.

Zakon o radu, međutim, članom 76 propisuje da zaposleni imaju pravo na jedan slobodan dan u tjednu, a mogu ga koristiti nedjeljom ili danima koji joj prethode ili je slijede. Zahtijeva li to priroda posla, poslodavac je dužan odrediti druge dane za odmor i o tome obavijestiti zaposlenog. Dalje se navodi niz djelatnosti koje su izuzete od pravila dnevnog i tjednog odmora.

Socijalni dijalog, odnosno pregovori o ključnim pitanjima između sindikata, poslodavaca i Vlade potpuno su “zamrli” od 2020. i obnovljeni su prije tri mjeseca, kad su počeli pregovori o OKU, koji je najvažniji dokument za zaposlene. U tim pregovorima sudjeluju UPCG, Unija slobodnih sindikata (USSCG), Savez sindikata Crne Gore (SSCG) i Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Ranije je iz tog Vladinog resora bilo najavljeno da će potpisati sve što poslodavci i sindikati dogovore.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata i UPCG u više su se navrata sastajali kako bi razgovorali o konkretnim mjerama i preporukama koje socijalni partneri trebaju primijeniti da bi aktualizirali neophodne procese i dodatno potakli promjene u smjeru gospodarske održivosti i očuvanja radnih mjesta.

Predstavnici UPCG, USSCG i SSCG dogovorili su da će, u skladu s ulogom i nadležnostima sva tri partnera, intenzivirati socijalni dijalog i djelovanje usmjeriti na rješavanje zajedničkih pitanja, od interesa za položaj i poslodavaca i zaposlenih.

Zadnji OKU iz 2014.
Aktualni OKU, potpisan 2014., trebao je vrijediti dvije godine, ne zatraži li neka od potpisnica izmjene. Ali umjesto da taj dokument prati izmjene Zakona o radu, on je neprekidno produžavan u istom obliku.

Krajem 2020. godine izmijenjen je Zakon o radu u dijelu koji se odnosi na produžetak propisanog roka za donošenje novog općeg kolektivnog ugovora zbog pandemije i taj je akt produžen ponovo, ali na godinu, odnosno vrijedio je do 31. prosinca.

Potom ga je parlament produžio do kraja 2022. da bi se poštovala propisana prava zaposlenih. Oba sindikata su krajem prošle godine optužili UPCG da opstruira dogovor o zaključenju novog OKU-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close