Most na Đurđevića Tari čeka projekt, dozvolu i graditelje

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2022. u 07:00
Most je djelo arhitekta Mijata S. Trojanovića/Shutterstock

Pripreme traju od kraja 2020. kada su Crna Gora i Kina potpisale donatorski ugovor.

Glavni projekt za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari i Elaborat procjene utjecaja na životnu sredinu na osnovu tog projekata nisu završeni, a ključni su preduvjeti da počnu radovi.

Iz crnogorskog Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) objasnili da je pravni temelj za realizaciju projekta stvoren u prosincu/decembru 2020., kada je potpisan ugovor o donaciji i da treba imati u vidu da je to bilo u jeku pandemije koronavirusa, koja je izazvala globalne posljedice, piše portal vijesti.me.

S rokovima nema licitiranja
Iz Ministarstva kapitalnih investicija za Vijesti nijesu mogli da preciziraju datum početka izvođenja radova.

“Ugovorom o donaciji novca definirano je da će strane naknadno definirati rok za izvođenje radova. Po završetku projektne dokumentacije i izboru izvođača radova moguće je dati precizniji odgovor vezano za rok rekonstrukcije i još jednom ističemo da nijedna ugovorna strana ne želi licitirati s rokom realizacije, već su kvaliteta, sigurnost i dugotrajnost radova primat. Glavni projekt i Elaborat procjene utjecaja na životnu sredinu na bazi Glavnog projekta nisu još završeni”, rekli su u ministarstvu.

Objasnili su da su vlade Crne Gore i Republike Kine 2018. godine potpisale Sporazum o rekonstrukciji mosta na Đurđevića Tari, a pravni temelj za početak realizacije projekta rekonstrukcije mosta predstavlja zaključivanje Ugovora o donaciji novca koji je potpisan u decembru 2020. godine.

148

tisuća eura ugovorena vrijednost radova iz državnog budžeta

Ugovor ima karakter međudržavnog sporazuma između dvije vlade. Njime je definirano da Kina izabere izvođača radova, a ta država će donirati 7,05 milijuna eura za rekonstrukciju.

Iz ministarstva su objasnili da su se od decembra 2020. godine kada je potpisan Ugovor o donaciji počele “odvijati pripreme koje su za projekt od izuzetne važnosti, jer se radi o projektu priznatih kulturoloških vrijednosti koje je procesom rekonstrukcije potrebno i sačuvati”.

“Treba podsjetiti da je potpisivanje ugovora bilo u jeku pandemije koronavirusa, koja je izazvala globalne posljedice. Obje ugovorne strane su od potpisivanja ugovora pristupile realizaciji svojih obaveza.

Crnogorska strana je svoje ugovorene obaveze uredno izvršavala i do sada je pripremila geološke podloge, izabrala je revidenta i nadzorni organ, održana je serija sastanaka s Upravom za zaštitu kulturnih dobara u cilju usuglašavanja stavova oko optimalnog varijantog rješenja. Po izboru optimalnog varijantnog idejnog rješenja, projektant je nastavio s pripremom projektne dokumentacije.

Priprema projektne dokumentacije je obaveza kineske strane. Nakon dostavljanja pozitivno revidiranog projektnog rješenja pristupit će se izradi Elaborata o procjeni utjecaja na životnu sredinu, čija priprema je obaveza crnogorske strane. Radovi će započeti nakon završetka procesa izrade projektne dokumentacije, te dobivanja građevinske dozvole”, objasnili su u Ministarstvu kapitalnih investicija.

Fokus još na projektiranju
Iz ministarstva su kazali da ne raspolažu informacijama kineske strane vezane za izbor izvođača radova jer je trenutno fokus na procesu projektiranja, koji u svemu mora biti u skladu s važećim pravilima, procedurama i standardima i čemu su obije ugovorne strane posvećene.

Prema podacima MKI ugovorena vrijednost radova iz državnog budžeta za ovaj projekt je oko 148.000 eura.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocijenila je ranije da novac koji će država iz kapitalnog budžeta izdvojiti za projekta rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari ne predstavlja državnu pomoć jer će se taj novac trošiti prema proceduri koju predviđa Zakon o javnim nabavkama.

“Ugovorena vrijednost za pripremu geoloških podloga s njihovom revizijom je 10,304.90 eura s PDV-om, ugovorena vrijednost s revidentom glavnog projekta rekonstrukcije mosta Geotechnics, Projects & Consulting je 19.486,00 eura s PDV-om, a ugovorena vrijednost s nadzornim organom Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja je 118.210,00 eura s PDV-om”, naveli su u crnogorskom Ministarstvu kapitalnih investicija.

Komentirajte prvi

New Report

Close