Most iznad Bojane spaja Ulcinj i albansko Velipolje

Autor: Poslovni dnevnik , 14. lipanj 2022. u 07:00
Izgradnja mosta i spajanje dva velika turistička središta imat će izuzetan značaj za Ulcinj i razvoj turizma/Shutterstock

Most dugačak 310 metara, skratit će put od ulcinjske Velike plaže do Velipolja sa sadašnjih 70, na samo par kilometara.

Albanija i Crna Gora planiraju zajednički do 2024. godine izgraditi most preko rijeke Bojane (alb. Buna), koji će spajati Ulcinj – najjužniju crnogorsku općinu i ljetovalište Velipolje (Velipoje) u Albaniji.

Most dugačak 310 metara, skratit će put od ulcinjske Velike plaže do Velipolja sa sadašnjih 70, na samo par kilometara. Projekt su predstavili premijeri Crne Gore i Albanije Dritan Abazović i Edi Rama, tokom summita “Otvoreni Balkan” u Ohridu.

Izgradnja mosta preko Bojane i spajanje dva velika turistička središta imat će izuzetan značaj za Ulcinj i za razvoj turizma, kaže za Radio Slobodna Evropa civilni aktivist iz Ulcinja Džemal Perović. Osim značajnog skraćenja puta između obala dvije države, Perović naglašava približavanje turističkih tržišta Albanije, Grčke, Kosova i šire.

“Suvremeni turizam je putujući. Turisti sa zapada i sa istoka gledaju na Balkan kao na jedinstvenu destinaciju. Kad planiraju oni sada mnogo kraće borave na jednom mjestu u želji da posjete što više destinacija”, kaže Perović.

U tom kontekstu, kaže Perović, suvremene prometnice dobijaju na važnosti. Prema projektu, most preko rijeke Bojane povezivat će naselja Sveti Nikola u Ulcinju i Puljaj iznad Velipolja. Dužina mosta iznosit će 310 metara, imat će dvije prometne trake širine nešto manje od četiri metra, a uključivat će i pločnike i biciklističke staze.

Prosječna visina mosta u odnosu na najvišu razinu vode iznosit će oko 10 metara kako se ne bi ometao riječni promet. Cijeli projekt će stajati devet milijuna eura, a gradnja će trajati oko 18 mjeseci. Most će se nalaziti iznad račvanja rijeke Bojane na dva rukavca koji formiraju ekskluzivno turističko naselje Adu Bojanu u Crnoj Gori. 

Komentirajte prvi

New Report

Close