Morsko dobro raskida ugovore o zakupu dijelova obale

Autor: Poslovni dnevnik , 31. svibanj 2022. u 11:06
Sporni ugovori o zakupu crnogorske obale povezani su s investitorima bliskim bivšoj DPS-ovoj vlasti/Shutterstock

U posljednjih 12 godina zaključeno je 30 dugoročnih investicijskih ugovora za zakup i korištenje morskog dobra, obale, plaža, marina.

Gotovo dvije trećine dugoročnih investicijskih ugovora koje je bivše vodstvo JP Morsko dobro zaključilo s uglavnom privilegiranim pojedincima zbog brojnih utvrđenih nepravilnosti bit će raskinuto. To je Vijestima potvrđeno iz te crnogorske državne kompanije.

Upravni odbor Morskog dobra, kojeg vodi Blažo Rađenović, upoznao se s informacijom o stupnju realizacije zaključenih dugoročnih ugovora i ovlastio je stručnu komisiju da u suradnji s direktorom Mladenom Mikijeljom angažira stručnjake građevinske i geodetske struke kako bi se utvrdilo pravo stanje. Pregledana su 74 ugovora od kojih je, kako kažu, 75 posto sporno.

“Prvu komisiju činili su odvjetnici i pravnici. Ona je obavila kontrolu svih ugovora te je pripremila izvještaj”, rekao je Mikijelj. Sada će ugovore, kao i stanje na terenu, analizirati inženjeri građevinske, arhitektonske i geodetske struke.

“Budući da su već uočena određena odstupanja i nepravilnosti u odnosu na stanje u tehničkoj dokumentaciji, nakon što komisija obavi posao pokrenut ćemo raskid ugovora s onim korisnicima koji nisu poštivali zakonske procedure i ugovorene obveze”, istaknuo je Mikijelj.

U zakup se davala obala nakon izbora 2020. godine u vrijeme čekanja na formiranje vlade Zdravka Krivokapića, dok su Morskim dobrom još upravljali kadrovi DPS-a, te je zaključeno više ugovora.

U posljednjih 12 godina zaključeno je 30 dugoročnih investicijskih ugovora za zakup i korištenje morskog dobra, obale, plaža, marina. Čak devet od izbora do formiranja Krivokapićeve vlade.

U Morskom dobru su zaključili ugovore s investitorima bliskim bivšoj vlasti na temelju javnih poziva za izgradnju novih kupališta od Herceg Novog do Bara i Ulcinja. Zakupci su dobivali povoljne uvjete zakupa od 10, 20 ili 30 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close