Monteput nema obvezu plaćanja poreza na tunel Sozina

Autor: Poslovni dnevnik , 03. ožujak 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Sud je zaključio da Monteput usluge ne naplaćuje na tržišnim osnovama, već pod zakonskom obavezom da tu uslugu mora da pruži.

Upravni sud Crne Gore donio je odluku kojom je “Monteput” d.o.o. Podgorica nema obavezu plaćanja poreza na tunel “Sozina”.

“Upravni sud je utvrdio da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni uvjeti da se tužitelju obračuna porez na nekretnine koje se sastoje od građevinskog objekta (tunel Sozina) i objekata za potrebe ceste i korisnika ceste (objekt kontrole naplate cestarine)., upravljački centar s opremom, naplatne kućice s pratećom opremom i instalacijama, Ts – Đurmani, Ts – Rampi, Ts – 1 Trajna i Ts – 4 Trajna) koji su sastavni dijelovi javne ceste, koja je kategorizirana kao državna cesta., sukladno Zakonu o cestama i Odluci o kategorizaciji državnih cesta”, priopćeno je iz Upravnog suda.

Ovakav zaključak Upravnog suda temelji se na odredbi članka 10. stavka 1. Zakona o porezu na nekretnine, kojom je propisano da se porez na nekretnine ne plaća na nekretnine u državnom vlasništvu, koje koriste državna tijela, organizacije i službe, lokalne tijela samouprave i organizacije koje obavljaju javne službe za poslove za koje su osnovani, a stavkom 2. propisano je da se izuzeci iz stavka 1. ovoga članka ostvaruju pod uvjetom da nekretnina ne služi za stjecanje prihoda od tržište.

Sud je zaključio da Monteput usluge ne naplaćuje na tržišnim osnovama, već pod zakonskom obavezom da tu uslugu mora da pruži, i to na troškovnom principu, pa se ne može raditi o stjecanju prihoda na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close