Montenegro Airlines ugašen bez prethodne analize opravdanosti!?

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2022. u 06:59
Foto: PD

O gašenju MA nakon 26 godina postojanja i osnivanju nove kompanije javnost je obaviještena 24. prosinca 2020.

Analiza za gašenje Montenegro Airlinesa (MA), kojom bi se utvrdila opravdanost tog poteza, nije postojala, piše Pobjeda pozivajući se na izvore iz bivše vlade Zdravka Krivokapića, izvijestio je portal cdm.me. Flota nekadašnjeg nacionalnog avioprevoznika prizemljena je 26. prosinca 2020., što je bila jedna od prvih krupnih odluka Krivokapićeve vlade. Tadašnji ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić tvrdio je da se MA mora ugasiti, jer ne mogu na zakonit način pomoći opstanak zadužene kompanije. Ali analizu o likvidaciji javnosti nikad nije predstavio, a Pobjedin izvor tvrdi da za nju i nije bilo vremena.

“Čelništvo MA tražilo je 7 milijuna eura kako bi zatvorili financijske obaveze do 1. siječnja, dok im je do kraja siječnja 2020. trebalo više od 15 milijuna samo za plaće, zakup aviona i ostale redovne obaveze. Prijetila je zapljena aviona na europskim aerodromima zbog neplaćanja obaveza. Kako nas je prethodno Agencija za zaštitu konkurencije obavijestila da se MA ne može dati novac, jer bi državna pomoć bila nezakonita, nismo imali kud”, kažu izvori Pobjede iz tadašnje vlade.

O gašenju MA nakon 26 godina postojanja i osnivanju nove kompanije javnost je obaviještena 24. prosinca 2020. To Montenegro osnovan je 8. veljače 2021., prvi let imao je 10. lipnja, no do toga su strane kompanije već preuzele crnogorsko tržište. ToMontenegro još ne može koristiti Amadeus platformu za prodaju karata, raspolaže sa samo dva aviona i prometuje na znatno manje linija od MA.

Složenost slučaja povećava i činjenica da je Agencija za zaštitu konkurencije 3. rujna 2020. zabranila daljnju pomoć MA, a već par tjedana kasnije su zbog pandemijske krize vlade širom EU počele pomagati nacionalnim aviokompanijama milijardama eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close