Montenegro Airlines mora u državni budžet vratiti 63,61 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2022. u 07:05
Foto: pixabay

Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila da je nacionalni avioprijevoznik sredstva od Vlade dobio mimo Zakona o državnoj pomoći. Povrat novca mora isposlovati Ministarstvo kapitalnih investicija.

Crnogorska Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) provela je tri istražna postupka zbog dodjele državne pomoći nacionalnom zračnom prijevozniku Montenegro Airlinesu (MA), dok su stvoreni uvjeti za pokretanje predistražnih radnji za utvrđivanje eventualne dodjele državne pomoći nacionalnom avioprijevozniku ToMontenegru, izvijestio je portal me.eKapija.com.

Rok MIK-u četiri mjeseca

Predsjednik Savjeta AZK, Dragan Damjanović, izjavio je Vijestima da je, prema podacima Agencije, Vlada dala 63,61 milijuna eura Montenegro Airlinesu mimo Zakona o državnoj pomoći, zbog čega je Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) naloženo da poduzme radnje za povrat tog novca, dok se još ispituje davanje 26 milijuna eura za osnivanje ToMontenegra.

Objasnio je da je Agencija pošle i ove godine okončala tri ispitna postupka za provjeru usklađenosti dodijeljene državne pomoći MA, te su donijeta rješenja kojima je utvrđeno da je ona neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

”Prvim rješenjem od 19. travnja 2021., utvrđeni su iznosi od 7,27 milijuna eura u 2018. i 5,5 milijuna eura u 2019. godini. Drugim rješenjem od 6. svibnja 2021., utvrđen je iznos od 43,64 milijuna eura, a trećim od 5. kolovoza 2022., iznosi od 2,82 kao i 3,8 milijuna eura u 2019., te 501.40 i 79.060 eura u 2020.”, precizirao je Damjanović. Agencija je tim rješenjima naložila MK-u da bez odlaganja, najkasnije u roku od četiri mjeseca od prijema rješenja, poduzme mjere nužne za povrat neusklađene državne pomoći od MA. Tako su, objasnio je, iskorištene sve pravne radnje koje Agenciji daje postojeći pravni okvir u kontroli državne pomoći.

MA je u stečaju od travnja 2021., a bivša stečajna uprava nije priznala potraživanja države, dok se očekuje izjašnjenje nove stečajne uprava po tom pitanju.

Europska komisija je u posljednjem izvještaju o napretku za Crnu Goru od 12. listopada ove godine, ponovila da se mora završiti njihova preporuka iz 2021., za slučaj MA, kao i da u 2023., Crna Gora treba zaključiti slučaj MA i pratiti uspostavljanje novog nacionalnog avio-prijevoznika Air Montenegra.

Druga opomena EK

Damjanović ističe kako su odlučni spriječiti svaki potencijalni negativni utjecaj na proces pregovora s EU sličan slučaju MA, te su pojačali preventivno djelovanja u okviru svojih nadležnosti i u punom kapacitetu posvećeni bliskoj suradnji s kolegama iz linijskog direktorata EK – DG Competitiona.

”Dodatno je pojačana i komunikacije s davaocima državne pomoći. Stoga, u fokusu Agencije svakako bit će situacija koja se tiče nedavno osnovane kompanije ToMontenegro. U prikupljanju neophodnih podataka za godišnji izvještaj o dodijeljenim državnim pomoćima u 2021., a u skladu s nedavno objavljenim izvještajem Državne revizorske institucije (DRI) dodjeli državne pomoći ToMontenegru, stvoren je temelj za pokretanje predispitnih radnji kako bi se utvrdila eventualna dodjela državne pomoći ovoj kompaniji”, objasnio je Dragan Damjanović, predsjednik Savjeta AZK.

Komentirajte prvi

New Report

Close