MMF poručuje crnogorskoj politici da ne mijenja proces izbora guvernera

Autor: Poslovni dnevnik , 14. travanj 2023. u 08:23
Predsjednik Milo Đukanović /Reuters

Prijedlog Demokratskog fronta prema kojem bi predsjednik države izgubio pravo predlaganja čelnika središnje banke izazvalo reakciju svjetskog financijskog policajca.

Parlamentarna većina predložila je izmjene Zakona o Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) kojim bi se predsjedniku države oduzelo pravo predlaganja guvernera te institucije, usprkos protivljenju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prema važećem zakonu, guvernera bira Skupština, na prijedlog predsjednika Crne Gore, što predstavlja sustav dvostruke kontrole (double-veto). Šef misije MMF-a za Crnu Goru Srikant Seshadri kazao je za Radio Slobodna Europa da su parlamentu izravno poručili kako postojeći sustav ne bi trebalo mijenjati.

Široka podrška
”Naš je stav da je procedura ‘dvostrukog veta’ u potpunosti usklađena s najboljom međunarodnom praksom, jer uključuje dvije odvojene, ali izravno na izborima izabrane grane vlasti, čime se štiti proces donošenje odluka CBCG od političkog utjecaja bilo koje institucije”, poručuje misija MMF-a.

Izravni povod za mijenjanje zakona bio je prijedlog predsjednika na odlasku Mila Đukanovića iz rujna prošle godine da se aktualnom guverneru Radoju Žugiću dodijeli još jedan šestogodišnji mandat.

Kako bi se to spriječilo, zastupnik proruskog Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović je u listopadu predložio da guvernera bira Skupština, ali na prijedlog skupštinskog Odbora za gospodarstvo, financije i proračun, kojim upravo on predsjedava.

Prijedlog je na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja koje je u tijeku. Očekuje se da bude izglasan, nakon što su podršku DF-u obećali zastupnici Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

DF nije odustao od prijedloga ni nakon predsjedničkih izbora, na kojima je 2. travnja Jakov Milatović odnio uvjerljivu pobjedu nad Đukanovićem. Parlamentarna većina koja je podržala ovaj prijedlog zakona podržala je Milatovića u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Prijedlog zastupnika DF-a uključuje i da guverner i viceguverneri moraju imati najmanje 10 godina radnog staža, umjesto dosadašnjih pet, ali bez odrednice da se ono odnosi na iskustvo “na rukovodećim poslovima”.

Predloženim izmjenama se traži obustava postupka imenovanja guvernera koji je započet prošle godine, kada je Đukanović predložio Žugića. On je bio guverner od 2010. do 2012. godine, a zatim je do 2016. godine bio ministar financija u Đukanovićevoj vladi. Guverner je ponovo od 2016. godine. Mandat mu je istekao prošle godine.

Udar na neovisnost
Iz središnje banke su za RSE kazali da se prijedlogom DF-a ne povećava demokratizacija procesa izbora guvernera, već se utječe “na zajamčenu neovisnost Centralne banke i krči put da se CBCG i njena uloga podredi samo jednoj grani vlasti”.

Poručuju i da bi to za posljedicu imalo ugrožavanje procesa pristupanja Europskoj uniji. Naime, jedan od najvažnijih principa poglavlja 17 “Ekonomska i monetarna unija” puna je neovisnost središnje banke. Ovim prijedlogom, po mišljenju CBCG, ona se “izravno potkopava”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close