MMF pomaže Crnoj Gori u upravljanju javnim dugom

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Dogovorena je daljnja suradnja u području porezne politike i kontrole primjene poreznih propisa. 

Međunarodni monetarni fond (MMF) pružit će podršku crnogorskom Ministarstvu financija u izradi Srednjoročne strategije upravljanja javnim dugom, s ciljem stvaranja što transparentnijeg investicijskog okruženja u Crnoj Gori, dogovoreno je na sastanku njihovih predstavnika u Washingtonu.

Ministarstvo financija priopćilo je da se u sklopu proljetnih sastanaka u Washingtonu resorni ministar Novica Vuković sastao sa zamjenikom voditelja Odjela za monetarna tržišta i tržišta kapitala MMF-a Thordurom Jonassonom, kao i stručnjakom za financijski sektor Samerom Y. Saab.

Sudionici sastanka istaknuli su kako su zadovoljni suradnjom u području upravljanja javnim dugom i aktivnostima koje su provedene u proteklom razdoblju.

“Razgovaralo se i o budućoj suradnji i aktivnostima koje je potrebno provesti na izradi nove Strategije upravljanja javnim dugom, koja će se temeljiti na Fiskalnoj strategiji koja je trenutno u izradi”, navodi se u priopćenju.

U skladu s tim, predloženo je da MMF pruži podršku Ministarstvu financija u izradi Srednjoročne strategije upravljanja javnim dugom, a sve u cilju stvaranja što transparentnijeg investicijskog ambijenta u Crnoj Gori.

Ministarstvo je priopćilo da su predstavnici MCM-a posebno podržali kadroviranje Uprave za javni dug tog Vladinog resora, s ciljem stvaranja preduvjeta za unaprjeđenje politike upravljanja javnim dugom i pripremu strateških dokumenata u tom području.

Vuković se u Washingtonu sastao sa zamjenicom direktora Sektora za fiskalna pitanja Međunarodnog monetarnog fonda (FAD) Erom Danla-Norris s kojom je razgovarao o jačanju mehanizma nadzora nad radom državnih poduzeća.

Kako je priopćeno, dogovorena je daljnja suradnja u području porezne politike i kontrole primjene poreznih propisa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close