MMF hvali jačanje fiskalne odgovornosti crnogorske vlade

Autor: Poslovni dnevnik , 09. svibanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Izvršni odbor MMF-a kaže da će trebati mjere prilagodbe kako bi se dug stabilizirao na 60 posto BDP-a.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je objavio ovogodišnje Izvješće o Crnoj Gori, pozdravio je snažnu predanost crnogorskih vlasti europskim integracijama, naznačivši da zamah nakon formiranja nove Vlade treba iskoristiti za potrebne strukturne reformama.

“MMF je potvrdio snažan gospodarski oporavak nakon pandemije i značajno poboljšanje fiskalne pozicije”, stoji u priopćenju Ministarstva financija koje objavljuje agencija Mina-business.

Stručne potpore
Stoga potiču vlasti da nadograđuju dosadašnja postignuća učinkovitim jačanjem fiskalne politike, daljnjim jačanjem nadzora financijskog sektora i diversifikacijom gospodarstva, uz stručnu potporu MMF-a gdje je to potrebno.

“Pozdravili su opredjeljenje za fiskalnu razboritost u definiranom okviru, odnosno 60 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te planove za izradu i donošenje fiskalne strategije i provedbu nove srednjoročne strategije upravljanja dugom. Slažu se da će održavanje nultog primarnog salda pridonijeti zadržavanju duga ispod 60 posto BDP-a”, kažu u Ministarstvu financija.

Što preporučuje MMF?

MMF u svojim preporukama navodi da se neravnoteže mogu ublažiti diversifikacijom gospodarstva, posebice u proizvodnji obnovljive energije.

MMF je, kako se dodaje, naveo da se prema projekcijama od ove godine predviđa fiskalni deficit, uz postupno povećanje duga, zbog potrebe za financiranjem.

“Iskazani deficit prvenstveno će se odraziti na nova ulaganja u postojeće kapitalne, odnosno infrastrukturne projekte (škole, bolnice, vrtići, postrojenja za otpadne vode i vodoopskrbu), među kojima je najznačajnija daljnja izgradnja preostalih dionica autoceste, koje će potrebna su dodatna sredstva kako bi se svi projekti financirali”, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva su poručili da će temelj za dodatno proračunsko financiranje biti financiranje projekata koji su ključni za poboljšanje gospodarskog i društvenog života građana.

“Ministarstvo financija tako, bez obzira na planirane brojne razvojne projekte i godišnje kredite koje država osigurava uglavnom zbog otplate starih dugova, odgovorno upravlja javnim dugom koji definiramo strateškim”, dodaje se.

Osim toga, podaci na temelju kojih su napravljene projekcije MMF-a, u razdoblju misije krajem siječnja i početkom veljače, ne uključuju mjere s fiskalne strane koje će se provoditi Fiskalnom strategijom, kao ni očekivano smanjenje troškova zaduživanja na međunarodnom tržištu.

“Izvršni odbor MMF-a slaže se da će biti potrebne mjere prilagodbe kako bi se dug stabilizirao na pragu od 60 posto BDP-a u srednjem i dugom roku, u skladu s važećim Zakonom o proračunu i fiskalnoj odgovornosti, koji šalje snažan signal fiskalne odgovornosti”, poručili su iz Ministarstva.

Povoljnije zaduživanje
Među ključnim nalazima iz izvješća misije je da se fiskalna pozicija značajno poboljšala posljednjih godina, nakon što je javni dug, koji je 2020. dosegao vrhunac od 107 posto BDP-a, pao na procijenjenih 61,5 posto.

MMF, kako su rekli, ističe da su vlasti bolje iskoristile međunarodna tržišta izdavanjem obveznica po povoljnijim stopama u odnosu na osnovne projekcije MMF-a. MMF navodi da su strukturne fiskalne reforme ključne za zdrave javne financije.

“Između ostalog, napominju da crnogorska ekonomija izgleda mnogo zdravije i da je profitirala od snažnog turizma i povećane potrošnje, kako zbog reformi iz 2022. godine, tako i zbog priliva bogatijih građana Rusije i Ukrajine”, zaključuje se.

Komentirajte prvi

New Report

Close