MKI još razmatra model za valorizaciju beranskog aerodroma

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Steinmiller je početkom travnja s premijerom Dritanom Abazovićem i predsjednikom općine Berane Vukom Todorovićem potpisao memorandum o valorizaciji Aeroparka Berane.

Prema zakonu, predmet davanja koncesije može biti samo opća imovina države, a zračna luka spada u infrastrukturne objekte definirane Zakonom o privatnom partnerstvu, pa Ministarstvo kapitalnih ulaganja (MKI) u suradnji s drugim resorima gleda na način na koji je krenula najavljena investicija aeroparka u Beranama.

Priopćeno je to “Vijestima” iz MUP-a, na pitanje da li će i kada to resorno zračnu luku u Beranama uvrstiti u ovogodišnji plan davanja koncesija.

“S obzirom da prema važećim zakonskim odredbama predmet koncesije mogu biti prirodna bogatstva, odnosno opća dobra u državnoj imovini, te da zračna luka spada u infrastrukturne objekte, sukladno članku 13. stavku 1. točki 3. Zakona, Zračna luka pripada infrastrukturnim objektima”, stoji u priopćenju. o privatnom partnerstvu, koji propisuje da predmet privatno-javnog partnerstva, između ostalog, mogu biti i zračne luke, potrebno je u suradnji s drugim nadležnim resorima sagledati koncept postupka kroz koji će se ovaj investicijski i važan projekt biti valoriziran.

Nakon sagledavanja opcija i mogućih modela, ministarstvo će postupiti u skladu s odlukama Vlade iz svojih nadležnosti”, poručili su iz ministarstva na čelu s Ervinom Ibrahimovićem. Vlasnik kompanije “Elite-Private Jet Service”, koja je potencijalni investitor u beransku zračnu luku, Mike Steinmiller, ranije je za “Vijesti” rekao da očekuje da će u svibnju ili lipnju dobiti koncesiju za ovaj projekt, što, prema njegove najave, uključuje putničke i teretne letove, a uključene bi bile i dvije tvornice za hranu i nano-solarne tehnologije.

Steinmiller je početkom travnja s premijerom Dritanom Abazovićem i predsjednikom općine Berane Vukom Todorovićem potpisao memorandum o valorizaciji Aeroparka Berane. Nakon potpisivanja memoranduma, iz Vlade je priopćeno da će se sve aktivnosti provoditi u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i u suradnji s općinom Berane i nadležnim agencijama za pitanja zračnog prometa.

Komentirajte prvi

New Report

Close