Minus Luke Kotor 442.000 eura, žalbe za narušavanje tržišta

Autor: Poslovni dnevnik , 11. svibanj 2023. u 07:00
Luka Kotor je u 2022. ostvarila dobitak od 1,28 mil. eura/PD

Vlada Crne Gore oduzela pravo privatnicima na pilotažu.

Luka Kotor je za prva tri mjeseca ove godine ostvarila minus od 422 tisuće eura, što je za 54% lošiji rezultat nego u usporednom razdoblju prošle godine, kada su bili u gubitku 274.000 eura, pišu podgoričke Vijesti.

Kapital 4,8 mil. eura
Ukupni prihodi kompanije iznosili su 126.000 eura, od čega se na prodaju odnosi dvije trećine, dok su za isto razdoblje troškovi poslovanja bili 190 tisuća. Uz to, na zarade i naknade zaposlenih izdvojeno je 360 tisuća eura, što je godišnji rast od čak 64% ili za 141.000 eura.

Luka Kotor je u 2022. ostvarila dobitak od 1,28 milijuna eura, pa ukupni akumulirani dobitak kompanije s ovogodišnjim kvartalnim rezultatom na kraju ožujka iznosi 527.000 eura. Kapital kompanije je 4,8 milijuna eura, a poduzeće ima 4,26 kratkoročnih i dugoročnih rezervacija i obaveza.

Vlada Crne Gore je nedavno na inicijativu premijera Abazovića oduzela mogućnost dvjema privatnim kompanijama koje ispunjavaju uvjete i registrirane su za obavljanje pomorske pilotaže, da rade taj posao u Bokokotorskom zaljevu. Protivno stavu resornog Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) odlučila je taj visokoprofitabilan posao do izbora novog koncesionara povjeriti isključivo poduzeću Luka Kotor.

Hercegnovska kompanija Sea Pioneer Montenegro podnijela je zbog toga Agenciji za zaštitu konkurencije (AZK) inicijativu za pokretanje postupka ispitivanja povrede konkurencije na tržištu. Iz te kompanije priopćili su da je odluka vlade da se Sea Pioneeru Montenegro onemogući obavljanje lučke pilotaže na području luke Kotor suprotna Zakonu o zaštiti konkurencije.

Stranačke veze
Menadžment Luke Kotor, na čijem su čelu Abazovićeva stranačka kolegica iz URA-e, predsjednica Upravnog odbora Ljiljana Popović – Moškov te izvršni direktor Milko Krvavac (SNP) vršio je razne vrste pritiska na brodare i njihove lučke agente u Crnoj Gori da moraju koristiti njihove usluge, a ne konkurentskih pilotskih službi, pa je čak ušao i u javnu polemiku s resornim MKI koje je menadžment optužilo za nezakonito postupanje i zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close