Ministar Đurović: Inflacija u Crnoj Gori najniža u regiji

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Rast cijena u travnju u Crnoj Gori iznosio je ‘samo’ 8,6 posto.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović ukazao je da je stopa inflacije u Crnoj Gori najniža u regiji.

Objavio je podatke Eurostata prema kojima je inflacija u travnju u Crnoj Gori iznosila 8,6 posto, dok je viša bila u Srbiji (14,8), Sjevernoj Makedoniji (12), Sloveniji (9,2) i Hrvatskoj (8,9).

“Akcija ‘Stop inflaciji’ dala je odlične rezultate. Iza nas su i brojne zemlje EU koje se bore s inflacijom. Konkretnim akcijama pokazujemo kako se čuva standard građana Crne Gore. Crna Gora je na dobrom putu”, napisao je Đurović na Twitteru.

Ograničene cijene
Ministarstvo gospodarskog razvoja i turizma u ožujku je pokrenulo akciju Stop inflaciji kojom su ograničene cijene osnovnih životnih namirnica u svim trgovačkim lancima. Akciji su se tada pridružile ljekarne, telekomunikacijski operateri, ali i drugi poslovni subjekti.Podsjetimo, godišnja stopa inflacije u siječnju je iznosila 16,20 posto, u veljači 15,10 posto, a u ožujku 10,50 posto.

U razdoblju od siječnja do travnja u odnosu na isto razdoblje prošle godine potrošačke cijene u prosjeku su više za 12,5 posto.

Promatrano po glavnim skupinama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje u travnju u odnosu na prethodni mjesec rast je zabilježen u skupinama odjeća i obuća 4,2 posto, rekreacija i kultura 0,8 posto, restorani i hoteli 0,7 posto, hrana i bezalkoholna pića 0,4 posto, naveli su iz Monstata. Centralna banka Crne Gore (CBCG) očekuje pad inflacije u 2023. godini, uz prognozu da će se na kraju godine kretati od tri do sedam posto.

Očekivanja CBCG
Godišnja stopa inflacije u 2022. godini iznosila je 17,2%. Rastu cijena najviše su pridonijele cijene iz kategorija “hrana i bezalkoholna pića”, “stanovanje, voda, struja, plin i druga goriva” te “prijevoz”.

Što se budućih kretanja cijena tiče, očekuje se pad inflacije u 2023. godini, pa modelska prognoza CBCG za kraj godine predviđa inflaciju u rasponu od 2,9% do 5,7%, sa centralnom tendencijom od 4%. Ekspertska procjena CBCG predviđa nešto veću stopu inflacije za kraj godine, u rasponu od 3 do 7 odsto – saopšteno je iz Centralne banke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close