Minimalnu plaću prima čak 50.000 crnogorskih radnika

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2023. u 05:59
foto: pixabay

U predizbornoj kampanji najavljuje se da će minimalna plaća biti 700 eura, no dio javnosti je skeptičan prema tim obećanjima.

Minimalna plaća u Crnoj Gori od siječnja prošle godine iznosi 450 eura u neto iznosu, a ukupne dažbine na nju koštaju još 117 eura. Oko 50.000 zaposlenih prima minimalnu plaću, što je oko 22 posto od ukupnog broja radnika.

Dugogodišnja stagnacija

Njegova visina određena je Zakonom o radu i nije vezana uz visinu prosječne plaće. U razdoblju od 2013. do 2019. godine minimalna je plaća bila u istom iznosu od 193 eura. Na kraju tog razdoblja iznosila je 40 posto tadašnje prosječne plaće od 480 eura. Tek su se u svibnju 2019. Vlada i poslodavci nakon šest godina stanke dogovorili o povećanju minimalne plaće na 222 eura. Kao ustupak poslodavcima smanjen je iznos doprinosa za zdravstveno osiguranje za 2,3 posto bruto plaće. Nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, izmjenama zakona od 1. listopada 2021. godine minimalna plaća povećana je na neto iznos od 250 eura, a od 1. siječnja na prijedlog tadašnje Vlade putem “Europe sad” program porezne reforme, postavljen je na 450 eura. Tada su poslodavci prihvatili ovo povećanje od 80 posto, jer je istodobno uveden neoporezivi dio plaće do 700 eura neto i ukinut doprinos za zdravstveno osiguranje od 20,5 posto. Prosječna plaća u Crnoj Gori za travanj ove godine iznosi 786 eura, tako da minimalna plaća iznosi 57 posto prosječne plaće. Najnižu prosječnu neto platu u Crnoj Gori, prema podacima Uprave za statistiku Monstata, u travnju su imali zaposleni u gotovo ugašenoj prerađivačkoj industriji od 610 eura, a slijede prosječne plaće u trgovini od 646 eura iu ugostiteljstvu. 688 eura.

Obračun naknada

Zaposlenici koji od siječnja primaju minimalne plaće imaju dodatnu prednost jer se zbog izmjene Općeg kolektivnog ugovora sve naknade koje ostvaruju uz plaću – za prekovremeni rad, rad na dane i ostalo, moraju dodatno obračunati na iznos plaće. minimalne plaće, što do tada nije bio slučaj. Dio poslodavaca iskoristio je zakonsku rupu kako bi te naknade uključio u izračun minimalne plaće. U predizbornoj kampanji najavljuje se da će minimalna plaća biti 700 eura, no dio javnosti je skeptičan prema tim obećanjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close