Milijuni potrebni za spas Instituta, rokovi istječu

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2023. u 07:01
Foto: Shutterstock

Najveći privatni dioničar Instituta “Simo Milošević” iz Igala Žarko Rakčević ponudio je državi da proda svoj udio od 27,5 posto dionica za pet milijuna eura.

Najveći privatni dioničar Instituta spreman je prodati 27,5 posto dionica za isti iznos koji je ponudio na natječaju 2019. za kupnju državnog paketa dionica. Norveški fond traži da se kompanija iz Igala javi na natječaj koji će trajati mjesec dana i da zaposlenima garantira veće plaće, garancije za poboljšanje životnih uvjeta…

Najveći privatni dioničar Instituta “Simo Milošević” iz Igala Žarko Rakčević ponudio je državi da proda svoj udio od 27,5 posto dionica za pet milijuna eura, odnosno po istoj cijeni po kojoj su on i češki partner “Philibert” ponudio na tenderu 2019. godine za kupovinu državnog paketa dionica, saznaju “Vijesti”.

Rakčević, koji preko svoje firme “Vila Oliva” ima dionice u Institutu, prije tri dana je na sjednici Unije slobodnih sindikata o sudbini firme iz Igala rekao da je njegova tadašnja ponuda odbijena uz obrazloženje da ponudio je nisku cijenu za dionice.

“Ako država želi postati stopostotni vlasnik Instituta i to vidi kao način rješavanja problema, spreman sam državi prodati svoj udio po istim cijenama koje su za državu bile niske prije četiri godine”, rekao je Rakčević na sastanku.

“Vila Oliva” je do ovog paketa došla kupovinom 2018. godine dionica koje su bile u posjedu Vlade Srbije, a zatim još nekoliko dionica u nekoliko navrata na Montenegroberzi.

Ukupno su sve te dionice tada koštale oko 3,5 milijuna eura, a Rakčević je rekao i da bi se, kada bi se na taj iznos za pet godina računala inflacija i devalvacija novca, opet došla do poštene ponude od pet milijuna eura.

I po toj cijeni od pet milijuna za 27,5 posto dionica, cijeli Zavod vrijedio bi manje od 20 milijuna eura. Svi prijedlozi, pa tako i Rakčevićev, sadržani su u pismu upućenom premijeru Dritanu Abazoviću s molbom da se do kraja sljedećeg tjedna organizira sastanak na kojem bi se već donijele neke mjere i smjernice za pomoć Zavodu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close