Mesna industrija u Crnoj Gori se oporavlja, problem rast cijena sirovina

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2022. u 07:00
U Martex krajem 2005. godine implementiran je HACCP sistem kvaliteta i kontrole/Shutterstock

Iz Privredne komore nadaju se kako će buduće razdoblje biti vrijeme stabilizacije.

Mesna industrija u Crnoj Gori polako se oporavlja, ali problem predstavlja primjetan rast cijena sirovina, uvjetovan situacijom sa pandemijom koronavirusa koja je poremetila tržište, ocijenio je izvršni direktor kompanije Martex, Dragan M. Martinović za internetski portal cdm.me.

“Nadamo se da će buduće razdoblje biti vrijeme stabilizacije u tom pogledu”, kazao je Martinović u intervjuu za Glasnik Privredne komore (PKCG). On je dodao da se u ovoj godini, u pogledu poslovanja Martexa, osjeća blagi oporavak u odnosu na izazovan period uvjetovan pandemijom koronavirusa.

“Primjetno je i povećanje potrošnje i proizvodnje, ali i prometa, zbog čega smo se i ove godine našli na spisku 100 najvećih u Crnoj Gori”, rekao je Martinović.

On je naveo da Martex, koji je u lipnju obilježio tri desetljeća postojanja, veliku pažnju posvećuje unapređenju i osuvremenjivanju proizvodnog procesa, novim tehnologijama u proizvodnji, ali zadržavajući bit tradicionalnog proizvoda.

“Konstantan je rad i na proširenju asortimana suhomesnatih proizvoda, a sve u cilju potpunog zadovoljenja potreba suvremenih potrošača”, saopštio je Martinović.

On je podsjetio kako je osnivač Martexa, Marko Martinović, posvećenim radom od 1992. godine, od malog, porodičnog poduzeća učinio da ta kompanija postane jedan od najvećih privatnih proizvođača suhomesnatih proizvoda u Crnoj Gori.

Martinović je kazao da od 2003. godine u Beogradu posluje i sestrinska firma, Martex MDM, sa ciljem distribucije proizvoda i na teritoriji Srbije.

Martinović

U ovoj godini, u pogledu poslovanja Martexa, osjeća se blagi oporavak u odnosu na izazovan period uvjetovan pandemijom koronavirusa.

Krajem 2005. godine implementiran je HACCP sistem kvaliteta i kontrole, a kompanija posluje i po sistemu Food Safety System uz stalno tehnološko unapređivanje i obuku radnika.

Martex je 2013. godine dobio certifikat za prvi proizvod certificiranih po NATO standardima, kao i certifikat za entitetski kod NATO-a od Ministarstva odbrane.

“Naši proizvodi nose oznaku Dobro iz Crne Gore, a učesnici smo i projekta Kupujmo domaće. Poslujemo u skladu sa ISO 9001:2015 standardom sistema menadžmenta kvalitetom, a možemo se pohvaliti i sa mnogobrojnim nagradama i priznanjima u ovoj branši”, rekao je Martinović.

On je dodao da su ponos i kruna poduzeća karakteristični proizvodi, tradicionalno sušeni i pripremljeni sa velikom pažnjom, među kojima se izdvajaju crnogorska pršuta, panceta, njeguška kobasica, pečenica od najkvalitetnijeg svinjskog mesa i suhi vrat. Kompanija se bavi i maloprodajom i veleprodajom svježeg i smrznutog svinjskog i pilećeg mesa.

“Čuvajući crnogorsku tradiciju prenošenja sa koljena na koljeno, naši suhomesnati proizvodi krase trpeze domaćinstava širom Crne Gore, ali i van njenih granica. Ono što ih razlikuje od drugih vjerujemo da jesu podlovćensko podneblje koje čini poseban spoj kontinentalne i mediteranske klime, kao i velika posvećenost i ljubav ka onome što radimo”, kazao je Martinović.

On je saopštio da je cilj kompanije u budućem periodu povećanje izvoza, nastavak unapređenja poslovnog procesa u skladu sa zahtjevima tržišta, ali i očuvanje tradicionalnog pristupa proizvodnji, jer je to ono po čemu su prepoznati.

“Tri desetljeća postojanja, porodična tradicija, posvećenost i time neizostavan uspjeh, motivacija su za uporan rad na zadovoljenju kupaca, uvođenje novih proizvoda, ali i izlazak na nova tržišta”, rekao je Martinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close