Mercatoru CG odobreno preuzimanje Franca marketa

Autor: Poslovni dnevnik , 06. travanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

U sastavu France posluje 69 marketa u gotovo svim općinama.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZK) odobrila je Mercatoru CG kupnju marketa “Franca” i naložila mu dostavu kupoprodajnog ugovora u roku od petnaest dana dana nakon sklapanja.

Usvojili su prijedlog mjera, uvjeta i obveza koje Mercator CG mora ispunjavati kako se provedbom tržišne koncentracije ne bi sprječavalo, ograničavalo ili narušavalo tržišno natjecanje.

Strogi rokovi
Ova kompanija dužna je u roku od dvije godine obavijestiti AZK ako dođe do prijenosa objekata u Kolašinu i Plužinama, te u roku od pet godina o svakoj budućoj kupovini, zakupu ili otvaranju novih maloprodajnih objekata u ovim gradovima.

Osim toga, Mercator CG ima obvezu kvartalno izvještavati AZK o ostvarenim prosječnim maržama u objektima u tim gradovima za pojedine kategorije hrane tijekom dvije godine.

Ova tvrtka je prošle godine AZK-u podnijela zahtjev za odobrenje kupovine marketa “Franca” koji je u većinskom vlasništvu Hilmije Franca i članova njegove obitelji. U sastavu “France” posluje 69 marketa u gotovo svim opštinama, od kojih je najviše 13 u Podgorici, osam u Budvi i sedam u Bijelom Polju.

Ova tvrtka je osnovana u sklopu Mesne industrije Meso promet koja je s radom započela 1990. godine. Mercator CG je od travnja 2021. godine dio maloprodajne mreže Fortenova Grupe, koja posjeduje 88,1 posto Mercatora, zapošljava 1.600 ljudi, u 129 trgovina u 19 općina.

Maloprodajno tržište
Ukupna dobit pet najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori – Voli Trade, Hard Discont Laković, Franca Marketi, Domača trgovina i Mercator Crna Gora – na kraju prošle godine iznosila je 19,43 milijuna eura, prenosi CdM. U odnosu na 2021. prošlogodišnji je bolji za čak 10,75 milijuna eura.

Prihodi u 2022. iznosili su 846,8 milijuna eura i porasli su za 169,33 milijuna eura za godinu. Istodobno su porasli i rashodi, ali u manjem obujmu – sa 667,86 milijuna na 825,03 milijuna eura (razlika od 157,17 milijuna eura).

Tih pet tvrtki na kraju prošle godine zapošljavalo je 6.996 radnika, što je nešto više od 6.801 na kraju 2021.

Komentirajte prvi

New Report

Close