Luksemburžani preuzeli projekt najveće VE u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2023. u 05:55
Foto: Shutterstock

Zadržao je dva originalna developera kao partnere za investiciju koju je procijenio na 200 milijuna dolara.

Luksemburški Alcazar Energy preuzeo je projekt vjetroelektrane Bijela u Šavniku u Crnoj Gori, snage 118 MW. Zadržao je dva originalna developera kao partnere za investiciju koju je procijenio na 200 milijuna dolara.

Alcazar Energy želi uspostaviti platformu za obnovljive izvore energije na zapadnom Balkanu s ukupnom projektnom investicijom od 600 milijuna USD, priopćeno je prilikom potpisivanja ugovora iz Fonda za održivu infrastrukturu.

Ovo je jedna od dvije potencijalne investicije u vjetroelektrane za koje je Vlada Crne Gore nedavno raspisala javne pozive investitorima za natjecanje za zakup državnog zemljišta.

Postrojenje je planirano s kapacitetom od 118 MW, a Alcazar Energy ga je procijenio na 200 milijuna dolara. Bijela bi bila najveća vjetroelektrana u Crnoj Gori, gdje trenutno postoje samo dvije takve elektrane – Krnovo i Možura. Lokacija projekta Gvozd, za koji je nedavno potpisan ugovor o financiranju, nalazi se u blizini Krnova i Bijele.

Izvorni nositelji projekta – Simes inženjering i Sistem MNE – nastavit će pružati podršku tvrtkama sa sjedištem u Luksemburgu u razvoju projekta, poručuju iz odvjetničkog društva Karanović i partneri, koje je savjetovalo ove dvije tvrtke. KPMG je bio financijski savjetnik.

Financijsko zatvaranje očekuje se u prvom tromjesečju 2025., kada je planiran početak izgradnje, prema Alcazar Energyju. Rečeno je da će pothvat otvoriti više od 800 građevinskih radnih mjesta.

Iz tvrtke dodaju da su u pregovorima s nekoliko europskih kupaca zainteresiranih za kupnju električne energije. Potpisivanju je nazočio i predsjednik Vlade Crne Gore u odlasku Dritan Abazović. Istaknuo je važnost investicije s obzirom na to da se radi o lokaciji u “zapuštenom sjevernom dijelu” zemlje. Iz projektne tvrtke Wind Park Bijela ranije je rečeno da će godišnja proizvodnja biti 333 GWh. 

Komentirajte prvi

New Report

Close