Luka Bar značajno podbacila s pretovarom u prvih šest mjeseci

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Luka je u prvih šest mjeseci imala gubitak od 2,4 tisuće, dok je lani u istom razdoblju ostvarila dobit od 5,2 milijuna eura.

U prvom polugodištu u Luci Bar pretovareno je ukupno 779,6 tisuća tona tereta, što je 26 posto manje nego lani u istom razdoblju i 28 posto manje od plana, objavila je tvrtka u odnosu na isto razdoblje. prošle godine, kada je brodski prekrcaj iznosio 1,05 milijuna tona.

Na rasute terete odnosi se 614,23 tisuće tona, na tekuće terete 114,3 tisuće tona, a na generalne terete 51,11 tisuća tona. Iz tvrtke su poručili da potiču pretovar nove robe, odnosno robe koja nije pretovarena u usporednom razdoblju prošle godine. To su ugljen i sol za rasute terete, te granit, aluminijske gredice i magnezit za generalne terete.

Ostvaren gubitak

Luka je u prvih šest mjeseci imala gubitak od 2,4 tisuće, dok je lani u istom razdoblju ostvarila dobit od 5,2 milijuna eura. – Osim smanjenja prihoda za 4,8 milijuna eura, odnosno 40 posto, na gubitak u prvom polugodištu značajno su utjecali i povećani troškovi poslovanja u odnosu na usporedno razdoblje, i to troškovi ostalih usluga (Dekra), troškovi amortizacije, otpis potraživanja od kupaca neizravnom metodom kroz 12 mjeseci, troškovi materijala i troškovi transportnih usluga – pojasnili su iz tvrtke.

Vlada je prošle godine, na prijedlog ministra financija Aleksandra Damjanovića, u kupnju dionica Luke Bar uložila 9,4 milijuna eura, a ove godine još pola milijuna, istaknuvši da se pri donošenju te odluke rukovodila rezultatima ekonomsko-financijske analize Luke izrađene u svrhu ocjene ekonomske isplativosti mogućeg sklapanja posla, koje nedvosmisleno ukazuju da, promatrajući utjecaj lučkog poslovanja na parametre koji karakteriziraju funkcioniranje gospodarskog sustava, i opravdanosti ulaganja u lučke projekte, valja imati na umu da lučke aktivnosti imaju izražene multiplikativne učinke – jedan euro lučkog prihoda višestruko se uvećava na temelju prihoda drugih subjekata robnog transportnog lanca.

Kao još jedan od razloga za ovu transakciju Damjanović je naveo prošlogodišnju dobit Luke od pet milijuna eura te istaknuo da je to najbolji rezultat te tvrtke u posljednjih 30 godina. Kao treći razlog naveo je razvoj tržišta kapitala. Iz MF ističu da je namjera Vlade da povećanjem vlasničkog udjela u Luci Bar “u potpunosti valoriziraju potencijal kompanije kako bi postala suštinski važno čvorište logističkog sistema u regionu jugoistočne Europe, s obzirom na to da predstavlja jednu od najprofitabilnijih firmi ovog profila i lidera u postavljanju novih standarda kvaliteta, profesionalnosti, pouzdanosti i konkurentnosti u području lučkih usluga”.

LNG terminal

– Kupovina ovih dionica predstavlja investiciju od vitalnog nacionalnog interesa, a očekivanja su da će realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata, koja će ovim biti potaknuta, uvjetovati efikasniju valorizaciju geografskog položaja ove luke, olakšati poslovanje na lučkom području, kao i generiranje samih troškova učiniti ekonomičnijim, poručivalo je prtije nekoliko mjeseci Ministarstva financija. Možda Luci Bar bolje brojke donoese planirana realizacija LNG terminala. Predstavnici Vlade Crne Gore i američkih kompanija potpisali su 12. svibnja u Podgorici Memorandum za realizaciju dva energetska infrastrukturna projekta kojim će se, prema rečima premijera CG, Dritana Abazovića, između ostalog, smanjiti zavisnost od ruskog plin.

Riječ je o izgradnji terminala za uvoz tečnog prirodnog plina (LNG) u Crnu Goru i instalaciji termoelektrane na plin, čije bi snabdevanje dolazilo preko terminala.

Komentirajte prvi

New Report

Close