Luka Bar mogla bi dobiti LNG terminal: Nakon Singapuraca, interes pokazuje i SAD

Autor: Poslovni dnevnik , 07. veljača 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Realizacija ove investicije pretvorila bi Crnu Goru u svojevrsno energetsko čvorište juga Balkana.

Izgradnja LNG terminala u Luci Bar pozicionirala bi grad Bar, ali i cijelu Crnu Goru, kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana, zaključeno je na sastanku ministra financija Aleksandra Damjanovića. s predstavnicima State Departmenta.

Damjanović se u Washingtonu sastao s predstavnicima State Departmenta (United States Department of State) Michaelom Tracktonom, direktorom Ureda za investicije Jayom Lovellom, zamjenikom direktora Bureau of Energy Jonathanom. C. Thompson, direktor Programa za olakšavanje poslovanja Ureda za komercijalne poslove, Michael R. Rusek, financijski ekonomist u Uredu za ekonomiju i poslovne poslove, te Tom Moore, europski energetski savjetnik u Uredu za energetiku. Tema sastanka bili su ekonomski odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), s naglaskom na suradnju u oblasti energetike.

400

tisuća tona godišnje iznosio bi kapacitet LNG terminala u Luci Bar

Energetsko čvorište
Zajednički je ocijenjeno da su pitanja energetske sigurnosti, diversifikacije i transformacije prema obnovljivim izvorima i tzv. “čiste” energije od neprocjenjive važnosti za obje zemlje. U tom smislu razgovarano je o mogućnosti izgradnje LNG terminala (terminala za tečni plin) u Luci Bar, čime bi se Bar i Crna Gora pozicionirali kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana.

Na sastanku su dogovoreni i konkretni koraci prema realizaciji ove ideje. Bilo je riječi i o potencijalnom sudjelovanju američkih kompanija u ovom, ali i drugim energetskim i prometnim infrastrukturnim projektima, a ministar Damjanović je izrazio spremnost Crne Gore da u partnerstvu s američkim kompanijama i uz podršku američkih razvojnih agencija pristupi realizaciji konkretne projekte.

Interes Singapuraca
Podsjetimo, krajem prošle godine objavljeno je kako će singapurska tvrtka LNG Alliance u prvom kvartalu 2023. donijeti konačnu odluku o izgradnji terminala za LNG u Luci Bar.

Singapurska tvrtka je u svibnju 2022. završila primarnu studiju izvodivosti izgradnje i opremanja LNG terminala u Baru i potpisala memorandum o razumijevanju s Lukom Bar o izradi detaljnijih studija za novi terminal preko kojeg će za potrebe Crne Gore, ali i nekoliko drugih zemalja, osigurati opskrbu plinom kao novim energentom.

Ta je tvrtka u prosincu 2021. potpisala memorandum o razumijevanju s EPCG kojim je predviđena izrada studija izvodivosti za izgradnju LNG terminala u Baru, ali i novih plinskih elektrana u Baru i eventualno u Podgorici.

Prema tom aranžmanu, LNG Alliance bi izgradio infrastrukturu potrebnu za uvoz plina koji bi u Bar stizao brodovima – LNG tankerima, kao i infrastrukturu potrebnu za dovoz plina do novih elektrana kojima bi upravljala EPCG.

Računa se da bi novi LNG terminal u Baru za početak trebao imati kapacitet od 400.000 tona godišnje, a njegov bi se kapacitet mogao relativno lako i brzo povećati tri puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close