Luča – pionir koji utire put u budućnost

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2023. u 07:00
Osnivači MSR-a Nikola Perović vođa projekta i glavni inženjer, Nina Drakulić inženjer telekomunikacija i Filip Jovićević, operativni direktor/PD

Tehničku podlogu za zakon Vladi će dati autori prvog crnogorskog satelita.

Najava premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da će Crna Gora razviti svemirski program izazvala je lavinu komentara. Nakon što su reakcije splasnule novinari portala cdm.me razgovarali su s autorima crnogorskog satelita Luča koji za sada ne može biti lansiran jer Crna Gora nema zakona koji regulira taj sektor.

Satelit je razvila organizacija Montenegro Space Research (MSR), čiji su osnivači Nikola Perović vođa projekta i glavni inženjer, Nina Drakulić inženjer telekomunikacija i operativni direktor Filip Jovićević koji je iz svijeta biznisa i ekonomije.

Nedostatak zakonske regulative i nemogućnost registracije satelita Luča povezao je Vladu i mlade crnogorske inovatore. Jedan od osnivača MSR-a Nikola Perović je u razgovoru za portal CdM kazao da su optimistični nakon sastanka s premijerom.

Povijesni događaj
”Crna Gora se prvi put susreće s ovakvim projektom i nema potrebnu zakonsku regulativu. Nema zakona za registraciju satelita. Nama je najbitnije da se to riješi. Potrebno je da se zakoni donesu/dopune, jer je to nužno za satelit koji nikada nije lansiran. Jer trenutno, satelit bi mogao biti lansiran ali ne bi mogao biti registriran kao crnogorski.

Smisao i želja je da se zakoni donesu i napravi temelj i za buduća pokoljenja”, pojašnjava Perović. Vlada pomoći koliko može u svakom pogledu, a autori satelita obvezali su se da će dostaviti tehničku dokumentaciju. Ističe da imaju još posla koji je potrebno odraditi kako bi crnogorski satelit Luča bio spreman za lansiranje.

Na Instagramu se oglasio i operativni direktor MSR-a Filip Jovićević koji je najavu premijera ocijenio povijesnim događajem za Crnu Goru.

”Vlada Crne Gore s premijerom Dritanom Abazovićem službeno je stala iza Crnogorske kancelarije za istraživanje svemira Montenegro Space Research. Vlada će pomoći lansiranju prvog crnogorskog satelita Luča, kao i razvoju infrastrukture potrebne za napredak svemirskog programa u Crnoj Gori. Hvala premijeru i Vladi na podršci”, napisao je Jovićević.

Poslije burnih reakcija na najavu o pokretanju svemirskog programa na društvenim mrežama oglasio se i premijer Abazović i naveo kako se nada da će crnogorska Luča sljedeće godine biti lansirana u orbitu.

Uspjeh Cubesata
”Zahvalan sam svima koji su podržali Crnogorski svemirski program, ali i onima koji ni dalje ne vjeruju u njega. Uz malo podrške i mnogo dobre volje, Luča će, nadam se, sljedeće godine u orbitu”, poručio je premijer.

Nikola Perović je podsjetio da je organizacija Montenegro Space Research prvi probni satelit Cubesat koji je podignut meteorološkim balonom, prethodnicu Luče, lansirali u listopadu prošle godine iz danilovgradskog sela Viš. Perović ističe kako je lansiranje bilo uspješno kao i da su zadovoljni dobivenim podacima.

Crnogorska javnost imala je priliku uživati u slikama koje je Cubesat zabilježio.

”Sve je prošlo savršeno. Dosta toga smo testirali. Dobili smo slike, kao i podatke o kvaliteti zraka iznad Crne Gore”, kazao je Perović za CdM.

Komentirajte prvi

New Report

Close