Lipanj iznevjerio očekivanja, manji hoteli i apartmani ostali poluprazni

Autor: Poslovni dnevnik , 21. lipanj 2022. u 07:00
Smještani kapaciteti popunit će se od 15. srpnja do 15. kolovoza, ali to ne može nadomjestiti cijelu godinu/Shutterstock

Iz Turističke organizacije Budva ističu da još nisu dostigli razinu iz 2019., a kada je riječ o vrhuncu sezone i posezoni očekuje se popunjenost hotelskih kapaciteta visoke kategorije.

Lipanj je iznevjerio sva očekivanja, i kako tvrde budvanski hotelijeri, rezultati nisu niti približno slični onima iz 2019. godine, piše Pobjeda.

Manji hoteli i apartmani su poluprazni, dok su na plažama ležaljke prazne, a pune se samo vikendom. Bit će više gostiju od 15. srpnja do 15. kolovoza, ali to ne može nadomjestiti cijelu godinu u kojoj se, kako tvrde, i dalje osjećaju posljedice pandemije, kao i globalne krize izazvane ratom u Ukrajini.

Žale se i ugostitelji
Prema statistici, u Budvi boravi 17.470 gostiju od čega je njih 9290 u privatnom, a 7900 u hotelskom smještaju.

Kako su rekli Pobjedi iz Turističke organizacije (TO) Budva, u hotelskom smještaju najbrojniji gosti su iz Srbije, Njemačke, Izraela, Albanije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Poljske, Kazahstana i Turske.

Iz TO Budva ističu da još nisu dostigli razinu iz 2019., a kada je riječ o vrhuncu sezone i posezoni očekuje se popunjenost hotelskih kapaciteta visoke kategorije.

Nikola Pejović, predsjednik Udruženja hotela Crne Gore, rekao je da imaju daleko manje gostiju od očekivanog, jer ne mogu računati Ukrajince i Ruse koji borave u iznajmljenim stanovima.

1000

turista boravi ovih dana u hotelima HG Budvanska rivijera

“Slaba je posjećenost u malim i srednjim hotelima, a vidim da se žale i ugostitelji. Veliki hoteli, koji imaju bazene i svoje plaže, puni su jer oni imaju dumping cijene koje su u rangu tri i dvije zvjezdice. Ima i bogataša, ali oni odsjedaju u Porto Montenegru, Kumboru, Splendidu”, tvrdi Pejović, vlasnik hotela Grbalj u kojem je popunjenost samo 50%.

Prema njegovim riječima, dosta se nudi iznajmljivanje privatnih vila, kuća, apartmana i stanova na dan, ali gostiju nema.

“U razgovoru s vlasnicima smještaja doznao sam da nisu zadovoljni i da nude niže cijene, ali da gostiju nema. Vidite po autobusima koji dovoze turiste, evo trenutačno ih je u Budvi samo pet”, objašnjava Pejović.

Ivan Ivanović, vlasnik hotela Majestic, također je rekao da popunjenost hotela nije kao rekordne 2019. godine i da su im u lipnju boravili uglavnom stariji ljudi iz Zapadne Europe, Skandinavije i Izraela.

“Bojim se ćemo ovim načinom vođenja turizma, tj. nepostojanjem strategije, izgubiti predsezonu i posezonu”, dodao je Ivanović.

Svibanj je bio bolji
On tvrdi da je njegov hotel na 90% popunjenosti i da se bliže rezultatima iz 2019., međutim, ističe da je svibanj bio bolji.

Nemanja Kuljić, direktor hotela Avala, tvrdi da im je popunjenost više od 80%, što je kao u lipnju 2019. godine. U lipnju dominirali su im gosti iz Izraela s oko 24% ostvarenih noćenja.

“Primjetna je, ali i očekivana, nazočnost gostiju iz Zapadne Europe, sa solidnih 8% noćenja gostiju iz Njemačke i 8% noćenja gostiju iz Francuske”, objasnio je Kuljić.

Prema njegovim riječima, po dosad ostvarenom broju noćenja i prihodima na razini godine dostigli su od 80% do 90% rezultata iz 2019. On je dodao da su optimisti samo po pitanju krajnjih rezultata sezone.

U hotelima HG Budvanska rivijera ovih dana, prema riječima glasnogovornice Jelene Kaluđerović, boravi oko 1000 gostiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close