Lidl će prve trgovine u svim većim gradovima Crne Gore otvoriti tijekom 2023.

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2022. u 07:30
Iz Privredne komore kažu da bi dolazak novih igrača donio veću konkurenciju u Crnoj Gori, gdje posluje šest trgovačkih lanaca/ZOE ŠARLIJA/PIXSELL

Lidl će biti zastupljen u svim većim gradovima Crne Gore, a u nekima je planirano i više trgovina.

Njemački trgovački lanac Lidl, čiji je dolazak u Crnu Goru najavljen krajem prošle godine, prve trgovine trebao bi otvoriti tijekom 2023. godine, rečeno je Televiziji Vijesti iz Agencije za investicije.

“Agencija za investicije daje podršku njemačkom diskontnom lancu Lidl u pronalaženju adekvatnih lokacija za njihove maloprodajne objekte, logistički centar i upravnu zgradu. Uzimajući u obzir obujam i složenost procedura i standarda koji moraju biti zadovoljeni od strane investitora prilikom otvaranja tih objekata, očekivanja su da će prvi maloprodajni objekti biti otvoreni 2023. godine”, rekli su iz Agencije.

Dodaje se da će Lidl biti zastupljen u svim većim gradovima Crne Gore, a u nekima je planirano i više trgovina. Već su kupili parcele u Podgorici, među kojima je i dio zemljišta tvornice Radoje Dakić, a traže ih i u drugim gradovima. Ipak, jedna od kočnica je administracija

“Crna Gora ima problema s određenim prostornim planovima i procedurama, što predstavlja poteškoću prilikom ulaganja, ne samo za Lidl već i za ostale ulagače”, navode iz Agencija za investicije.

Iz Privredne komore (PKCG) kažu da bi dolazak novih igrača donio veću konkurenciju u Crnoj Gori, gdje posluje šest trgovačkih lanaca.

“Domaći trgovački lanci bi se prilagodili, a bili to donijelo neke nove vrijednosti tek će se vidjeti”, rekla je Milica Lazarević iz PKCG-a. Crnogorski poduzetnici, s druge strane, tvrde da bi dolazak Lidla negativno utjecao na domaću proizvodnju.

“Poznato je da inozemni trgovački lanci nisu otvoreni za domaće već plasiraju inozemne proizvode vlastite marke, što će značiti da će i naši trgovački lanci morati prilagoditi i selektivnije birati proizvode koje će plasirati”, objasnila je Lazarević.

Građane ipak najviše zanimaju cijene, a u Agenciji ističu da će dolazak Lidla značiti veću konkurenciju, a time i pad cijena. U PKCG-u su, međutim, oprezni u procjenama zbog aktuelnog vala poskupljenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close