Kuvajćani odustali od izgradnje hotela Ritz-Carlton

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2022. u 07:00
Vlada je još u rujnu 2009. s investitorima, koji zastupaju kuvajtsku vladajuću obitelj, potpisala ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta/Shutterstock

Vlada i Općina Herceg Novi obvezale su se još 2017. osigurati električnu, vodovodnu i prometnu infrastrukturu do gradilišta kompleksa, ali to se nije dogodilo.

Aleksandar Damjanović, crnogorski ministar financija, obavijestio je javnost s posljednje sjednice vlade da im je dostavljena obavijest o raskidu ugovora od strane kompanije Northstar. Riječ je o zakupu zemljišta za izgradnju hotela Ritz-Carlton na Luštici, što je planirala kuvajtska vladajuća obitelj Al Sabah.

“Oni su se 2021. godine u više navrata obraćali bivšoj administraciji, s kojom nisu mogli ugovoriti sastanak, kako bi razgovarali o problemima koji postoje u realizaciji projekta. Negdje su ipak imali sastanke, ali vlada o tome nije obaviještena. Primili smo ovu obavijest bez prethodne najave”, rekao je Damjanović.

“Odmah smo sastavili tim i dali odgovor 12. kolovoza u kojem smo pozvali predstavnike i vlasnike Northstara da se u izravnom dogovoru vidi što su problemi i da se pokuša pronaći rješenje u korist nacionalnih interesa, interesa turizma i interesa investitora”, dodao je Damjanović, izvještava Investitor.me.

Optužuju prethodnu vlast
Kompanija je, kako je dodao, pozvala 5. rujna da se o problemima razgovara izvan Crne Gore. “Krajnji rok je 23. rujan. Očekujem izravnu komunikaciju s vlasnicima kompanije Northstar”, najavio je Damjanović.

Premijer Dritan Abazović rekao je da je kao potpredsjednik vlade razgovarao s predstavnicima Northstara, te da prethodna vlast nije ispunila preuzete obveze.

“Stojimo na raspolaganju i pokušat ćemo riješiti problem. To je velika investicija za crnogorske prilike. Pokušat ćemo privesti kraju neispunjene obveze. Započet je samo dio infrastrukture, ali je razumljivo da ako netko 6-7 godina ne može uraditi ono što je obećao, treba očekivati rezigniranost investitora”, izjavio je Abazović.

80

milijuna eura trebao je uložiti investitor u prvoj fazi projekta

Vijesti podsjećaju da je konzorcij kojeg čine kompanije Northstar i Equest Capital Limited Jersey platio gotovo četiri milijuna eura za zakupninu gotovo 500.000 kvadrata državnog zemljišta.

Zakupnina se odnosi na razdoblje od 10 godina, odnosno do 26. kolovoza 2023. godine. Vlada je u rujnu 2009. s investitorom potpisala ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta, s obvezom izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom.

Taj ugovor je postao pravovaljan u kolovozu 2013. kada je potpisan protokol o njegovoj pravovaljanosti, ali do danas realizacija te investicije nije počela.

U kolovozu 2013. godine potpisan je prvi aneks ugovora kojim je određena obveza investitora da u sljedećih pet godina u prvu fazu projekta uloži 141,8 milijuna eura. Drugim aneksom, koji je predložen 2017. godine, smanjuje se vrijednost investicije u prvoj fazi na 80 milijuna eura, s novim rokom od pet godina, a utvrđeno je da “ugovorne strane nisu ispunile obveze iz osnovnog ugovora”.

Drugim aneksom, vlada i Općina Herceg Novi obvezale su se osigurati infrastrukturu (električnu, vodovodnu i prometnu) do lokacije gdje će se graditi kompleks.

Produženje rokova
Obveza investitora iz aneksa je da minimalna investicijska obveza bude 80 milijuna eura za prvu fazu projekta i nakon njenog završetka još 130 milijuna, kao i da uplati predujam za zakupninu od 2 milijuna eura.

Investitor je uplatio zakupninu za prvih 10 godina zakupa, odnosno do 26. kolovoza 2023., u skladu s ugovorom, u iznosu od 3,934.211 eura. Vlada i Općina Herceg Novi drugim su se aneksom ugovora obvezale da će najkasnije do dana predviđenog za završetak minimalne investicijske obveze osigurati ukupnu infrastrukturu i priključke do projektne lokacije, prema prostorno-planskoj dokumentaciji i iskazanim potrebama investitora, pri čemu je ugovoreno da za svako kašnjenje u dogovorenoj dinamici izgradnje infrastrukture do lokacije budućeg hotela razmjerno budu produženi rokovi za završetak minimalne investicijske obveze.

S ciljem realizacije projekta osnovana je koordinacijska skupina kojoj je zadatak ispunjenje obveza predviđenih drugim aneksom ugovora, a čine je predstavnici ureda predsjednika vlade, ministarstava turizma i financija, općina Herceg Novi i Tivat, Javnog poduzeća za upravljanje morskim dobrom, Crnogorskog elektroprijenosnog sustava, Crnogorskog elektrodistribucijskog sustava i Northstara.

Komentirajte prvi

New Report

Close