Kupovna moć građana Crne Gore na 50 posto prosjeka EU

Autor: Poslovni dnevnik , 23. lipanj 2023. u 07:01
Foto: Shutterstock

Individualna potrošnja po stanovniku u Crnoj Gori iznosi 64% prosjeka EU.

Prema prvoj procjeni EUROSTAT-a, bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori prošle je godine bio 50 posto prosjeka Europske unije.

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2022. godini prema prvoj procjeni iznosila je 64% prosjeka EU.

Samo Hrvatska ispred
Prema procjeni koju je objavio Monstat zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čija je razina više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 261 posto. europski prosjek, dok je Bugarska na najnižoj razini s 59% prosjeka EU.

6,1

posto porasla je crnogorska ekonomija u prvom kvartalu

“Od zemalja u regiji, prema prvoj procjeni EUROSTAT-a, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći, koji iznosi 73 posto prosjeka EU, dok je Crna Gora na drugom mjestu po razini kupovne moći. 50% prosjeka EU”, pokazala je analiza, koju je objavio Monstat.

Prema istoj procjeni, Srbija je na razini od 44 posto europskog prosjeka, Sjeverna Makedonija na razini 42 posto, Bosna i Hercegovina na 35 posto, dok je Albanija na razini 34 posto europskog prosjeka.

“Prema prvoj procjeni, stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM među zemljama članicama kretala se od 67% prosjeka EU u Bugarskoj do 138% prosjeka EU u Luksemburgu”, navodi se u procjeni.

Promatrajući zemlje regije, prema prvoj procjeni EUROSTAT-a, stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći kreće se od 40% u Albaniji do 75% prosjeka EU u Hrvatskoj.

“Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2022. godini prema prvoj procjeni iznosila je 64 posto prosjeka EU”, navodi se u analizi.

Kako objašnjavaju, bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku uglavnom je pokazatelj razine ekonomske aktivnosti, dok je stvarna individualna potrošnja (PPI) po stanovniku alternativni pokazatelj, bolje prilagođen opisu materijalnog blagostanja kućanstva.

Stabilna potrošnja
“Općenito, razina stvarne individualne potrošnje po stanovniku je homogenija od BDP-a, ali još uvijek postoje značajne razlike među članicama EU. Struktura stvarne individualne potrošnje temelji se na homogenim skupovima proizvoda i usluga koje kućanstva troše, ali su i dalje evidentne razlike između razina SIP-a po stanovniku među članicama EU”, zaključuje se u dokumentu koji je objavio Monstat.

Crnogorska ekonomija u prvom je kvartalu ove godine ostvariola rast od 6,1 posto, inflacija je najniža u regiji pa analitičari vjeruju da će opvi statistički podaci iduće godine izgledati nešto povoljnije za građane Crne Gore. Hoće lio se doitsa bolje i živjeti, to je već neko sasvim dreugo pitanje…

Komentirajte prvi

New Report

Close