Kroz IPA programa Crnoj Gori lani oko 32,4 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 18. ožujak 2022. u 09:30
Foto: Shutterstock

Od ove godine očekivanja viša, usvojen Zapadnobalkanski investicijski okvir od 3,2 mlrd. eura.

Sugovornici su, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata vlade Crne gore, izrazili zadovoljstvo zbog usvajanja IPA programa za prošlu godinu, ukupne vrijednosti oko 32,4 milijuna eura, kao i najavljenu podršku za Crnu Goru kroz program IPA 2022, koja će biti opredijeljena kroz nacionalne i regionalne programe EU, piše internetski portal vijesti.me.

Važnost programa
Šreder je naglasio važnost nedavnog usvajanja nekoliko programa u okviru Višekorisničkog IPA programa u iznosu od 3,6 milijardi eura, uključujući i 3,2 milijarde eura za Zapadnobalkanski investicijski okvir, što ujedno predstavlja i početak implementacije Ekonomskog i investicijskog plana za region.

On je istakao važnost strateškog pristupa, kako bi se raspoloživa sredstva iskoristila na najbolji mogući način.

3,6

milijardi eura kroz nekoliko programa u okviru Višekorisničkog IPA programa

Kordić, koja je i nacionalna IPA koordinatorica, priopćila je da kontinuiran rad u okviru Poglavlja 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, predstavlja preduvjet za kreiranje adekvatnog zakonodavnog i institucionalnog okvira neophodnog za upravljanje strukturnim fondovima EU nakon članstva, koji omogućava značajnu financijsku korist za Crnu Goru u postpristupnom razdoblju.

Ona je navela da će Kancelarija za evropske integracije nastaviti da bude konstruktivan partner EK i ostalim crnogorskim institucijama uključenim u proces pregovora u okviru poglavlja 22.

Dostizanje standarda
Kordić je rekla i da je uvjerena da će, uz stručnu i tehničku podršku europskih partnera, Crna Gora uspješno raditi na dostizanju standarda neophodnih za efikasnu implementaciju jedne od najvažnijih europskih politika.

Sastanak je održan u okviru redovne Programske misije EK, koja se održava u Podgorici.

Komentirajte prvi

New Report

Close