Krivokapićeva vlada potrošila 30 mil. eura previše, Abazović bez fiskalne strategije

Autor: Poslovni.hr , 28. listopad 2022. u 07:38
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Zbog raznih propusta dviju posljednjih crnogorskih vlada revizori nisu mogli precizno ocijeniti fiskalne usklađenosti strategije i smjernica obavezujućih za 2021., kao ni za ovu godinu.

Vlada Zdravka Krivokapića potrošila je 29,9 milijuna eura preko limita potrošnje definiranog Zakonom o budžetu za 2021., dok vlada Dritana Abazovića nije ni predložila fiskalnu strategiju Skupštini, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI). Na čelu Ministarstva financija Milojka Spajića naslijedio je Aleksandar Damjanović.

Krivokapićeva je vlada predložila fiskalnu strategiju od 2021. do 2024. godine 3. prosinca koju je Skupština usvojila 29. prosinca 2021. To što Abazovićeva vlada nije predložila novu fiskalnu strategiju Skupštini, može imati negativne posljedice na strateško djelovanje i utvrđivanje jasnih limita fiskalne potrošnje i politike upozorava Vrhovna revizija, piše portal dan.co.me.

Deficit 2,27%, javni dug 84%

Analizom statičkih indikatora utvrđeno je da su od osam obavezujućih indikatora realizirana četiri i to: ostvaren je primarni gotovinski suficit u iznosu od 2,44 milijuna eura; učešće deficita općeg nivoa u BDP-u ostvareno je ispod 3% i iznosilo je 2,27%; iznos planiranih tekućih prihoda i donacija je 1,87 milijuna i veći je od tekućih izdataka i transfera, iznos ostvarenih tekućih prihoda i donacija je 1,915 milijuna i veći je od tekućih izdataka i transfera koji su ostvareni u iznosu od 1,77 milijuna. “Statički indikatori koji nisu realizirani odnose se na: planiran je primarni gotovinski deficit u iznosu od 124,08 milijuna eura; planiran je udjel deficita u BDP-u iznad 3 posto, odnosno u iznosu od 5,16%; učešće javnog duga u BDP-u planirano je iznad 60%, odnosno u iznosu od 89,25%; učešće javnog duga u BDP-u ostvareno je iznad 60% i iznosilo je 84,01 posto”, piše u izvještaju DRI koji potpisuje član Senata Milan Dabović. Analizom dinamičkih indikatora utvrđeno je da je od šest indikatora realizirano pet. Dinamički indikator koji nije realiziran odnosi se na stopu rasta limita potrošnje tekućeg budžeta i budžeta državnih fondova, koja je veća od planirane stope rasta realnog BDP-a. Utvrđeno je da limit potrošnje planiran Zakonom o budžetu Crne Gore za 2021., nije usklađen s limitom potrošnje definiranim u revidiranim smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period 2021.-2023. “Izdaci iskazani u Prijedlogu zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2021., umanjeni za izuzeća iz limita potrošnje iznose 1,903 milijarde eura, što je za 29,9 milijuna eura više od limita potrošnje utvrđenog Zakonom o budžetu Crne Gore za 2021., i nije usklađen utvrđeni limit potrošnje.

Budžet ‘od oka’

Revizija je ukazala da Vlada nije u skladu s članom 18 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti donijela smjernice fiskalne politike za ovu godinu, zbog čega se nije mogla ocijeniti fiskalna usklađenosti limita potrošnje iz Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. (kao i u rebalansima) i limita potrošnje navedenih u smjernicama, obavezujućih za fiskalnu 2022.

“Vlada je predložila Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o budžetu za 2022., kojim je planirano niže ostvarenje prihoda, kao i uvećanje izdataka s negativnim efektima na utvrđeni budžetski rezultat i na neto zaduživanje, a da nisu utvrđene mjere fiskalne politike kojima će se osigurati sanacija budžetskog gotovinskog deficita u skladu s članom 21 stav 3 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti” upozorili su revizori.

Komentirajte prvi

New Report

Close