Kravlje mlijeko u Crnoj Gori ima šest puta više bakterija od dopuštenog u EU

Autor: Poslovni dnevnik , 27. veljača 2024. u 07:00
Foto: Shuttestock

Lani je prosjek iznosio 635.000 po mililitru, dok bi prema standardima EU trebao biti ispod 100.000, pokazuje Izvješće o provedbi Nacionalnog programa poboljšanja kakvoće sirovog mlijeka.

Broj bakterija u sirovom kravljem mlijeku u crnogorskim mljekarama 2023. godine bio je više od šest puta veći od maksimalno dopuštenog u Europskoj uniji. Tako je lani prosjek bio 635 tisuća po mililitru, dok bi prema standardima EU trebao biti ispod 100 tisuća.

Proizlazi to iz posljednjeg, petog Izvješća o provedbi Nacionalnog programa poboljšanja kakvoće sirovog mlijeka iz studenoga 2023. Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva (MPŠV).

Presporo usklađivanje
Prema Nacionalnom programu, Crna Gora je trebala postupno usklađivati ​​kvalitetu s onom u EU. Tako je u razdoblju od 2022. do kraja 2024. predviđeno da će maksimalan broj bakterija biti 200.000. Od iduće godine mlijeko bi, prema tom planu, trebalo biti potpuno europske kvalitete, odnosno ne sadržavati više od 100.000 bakterija.

No, unatoč tome što je od 2018. do 2023. za razne mjere poboljšanja sirovog mlijeka izdvojeno 30 milijuna eura, broj bakterija je svake godine bio veći od planiranog. Broj bakterija je uz broj somatskih stanica najvažnija karakteristika koja određuje kvalitetu sirovog mlijeka.

U Ministarstvu unutarnjih poslova i komunikacija tvrde da Crna Gora slijedi proces usklađivanja s kriterijima EU. No, priznaju da crnogorski stočari od kojih kupuju mljekare trenutno dobivaju premije od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva za mlijeko koje sadrži i do 600.000 bakterija po mililitru.

Somatske stanice

Broj somatskih stanica, s druge strane, uglavnom zadovoljava kriterije EU. Ta brojka, koja prema EU standardima mora biti ispod 400.000, već u 2020. pala na oko 340.000, a padat će i dalje.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, neki od uzoraka mlijeka koje su lani otkupile mljekare sadržavali su znatno više bakterija, ali ti farmeri nisu dobili premije od Ministarstva.

CIN-CG je imao uvid u jedan od izvještaja Ministarstva unutarnjih poslova i komunikacija s nazivima mljekara i brojem bakterija u njihovim uzorcima mlijeka. Većina uzoraka bila je daleko od kriterija EU, a neki su sadržavali i preko milijun bakterija. Ranko Bogavac, načelnik Uprave za stočarstvo Ministarstva prosvjete, kulture i sporta, za CIN-CG kaže da dozvoljeni broj bakterija u sirovom mlijeku mora ostati veći od programa, kako bi Ministarstvo moglo premirati veći broj stočara.

“Bez premije, koja iznosi osam centi po litri, ne bi bili motivirani prodavati mlijeko mljekarama”. Bogavac nije odgovorio na pitanje CIN-CG zašto provedbom programa poboljšanja kvalitete sirovog mlijeka nije došlo do smanjenja godišnjeg prosjeka broja bakterija.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) kaže da bakterije u sirovom mlijeku mogu uzrokovati brojne ozbiljne bolesti. “Salmonela, kampilobakter, Escherichia coli neke su od posebno opasnih bakterija koje se lako mogu pronaći u sirovom mlijeku, a posebno pogađaju djecu, stariju populaciju, osobe slabijeg imunološkog sustava…”, kažu u EFSA-i.

Kvaliteta raste
EFSA objašnjava da procesi pasterizacije i toplinske obrade uništavaju veći broj bakterija. Bez obzira na to, EU zahtijeva da sirovo mlijeko koje dolazi na preradu u mljekare bude besprijekorne kvalitete, što dodatno smanjuje rizike i produljuje rok trajanja mliječnih proizvoda.

U najnovijem Izvješću o provedbi nacionalnog programa poboljšanja kvalitete sirovog mlijeka navodi se da se u Crnoj Gori otkupljuje sirovo mlijeko EU kvalitete u porastu. No, ne navodi se koliki je postotak od ukupne količine sirovog mlijeka koje su mljekare otkupile EU kvalitete.

Komentirajte prvi

New Report

Close