‘Kolonijalni’ ugovor o prodaji crnogorskog ugljena Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2023. u 07:00
Na svjetskom tržištu cijena je i do 400 eura po toni s prijevozom, što je 15 puta više od trenutne cijene/Shutterstock

Rudnik ugljena Pljevlja i Elektroprivreda Srbije dogovorili tri puta nižu cijenu od tržišne.

Menadžment Rudnika ugljena Pljevlja (RUP) planira uskoro potpisati novi štetni ugovor s Elektroprivredom Srbije (EPS) o isporuci ugljena po cijeni od 42,8 eura po toni, saznaje podgorički list Pobjeda. U tu svrhu vodstvo Rudnika je raspisalo natječaj kojim se traži kompanija koja bi realizirala usluge prijevoza od Pljevalja do Obrenovca.

Priznanje direktora
O tom natječaju šira javnost nije obaviještena, a Pobjeda je došla u posjed dokumenta koji pokazuje da su se prijavile tri kompanije i da je natječajni postupak počeo 29. i 30. siječnja, a procijenjena vrijednost nabavke je 600.000 eura.

“To znači da je po prvom ugovoru isporučeno sve, prvih 40.000 tona od ukupno 300.000 i očigledno je da se po cijeni prijevoza nastavlja taj štetan ugovor, koji je kompaniju doveo na rub bankrota”, tvrde dva izvora iz kompanije.

42,8

eura po toni iznosi cijena po kojoj RUP prodaje ugljen ESP-u

Izvori nisu mogli precizirati da li je EPS uopće platio prvih 40.000 tona s obzirom da je neprestano slao reklamacije žaleći se na navodno lošu kvalitetu ugljena. “U pitanju je tajni posao, mimo očiji javnosti, većine radnika, ali i članova Odbora direktora koji su isključeni iz odlučivanja”, kaže izvor Pobjede pozivajući se na razgovore sa članovima Odbora direktora.

Podgorički je list u studenom prošle godine objavio informaciju da menadžment razmatra povećanje cijene ugljena, upravo zbog pritiska javnosti i optužbi da je u pitanju kolonijalni ugovor koji ne štiti interes države Crne Gore.

“Promatrajući cijene ugljena u regiji kao i na svjetskom tržištu, došlo se do zaključka da je cijena od 28,8 eura po toni niska i da bi trebala biti podignuta. Čak je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o trostruko većim cijenama ugljena koje kupuje iz Bosne i Hercegovine.

Na svjetskom tržištu cijena je i do 400 eura po toni s prijevozom, što je 15 puta više od trenutne cijene”, rekao je izvor Pobjede iz te kompanije.

Ovim je ugovorom predviđena isporuka prvih 40.000 tona od planirane ukupne količine od 300.000 tona ugljena. Cijena iznosi 28,8 eura (bez PDV-a). Da će cijena biti podignuta novim ugovorom potvrdio je u studenom i izvršni direktor RUP Milan Lekić.

“Cijena će biti podignuta sa 32, odnosno sa 34 sa prijevozom na 42 eura”, rekao je Lekić. On tvrdi i da je u pitanju povoljan posao po kompaniju jer se radi o niskokaloričnom ugljenu, kao i da je prodaja ugljena poslovna strategija kompanije u 2024. godini zbog ekološke rekonstrukcije.

Međutim, državni tajnik u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović izjavio je tada da je i njegov stav da je cijena kojom se isporučuje ugljen tri puta niža od tržišne.

Pljušte kaznene prijave
Najavom podizanja cijene ugljena za 50 posto, menadžment Rudnika ugljena je suštinski priznao da je prvobitni ugovor štetan po energetske resurse Crne Gore.

I pored značajno povećane cijene, ona je i dalje upola niža od cijene u regiji, a 10 puta niža od one na svjetskom tržištu. Jednostavni matematički izračun pokazuje da je ugovor sa EPS-om štetan i krajnje nepovoljan po Crnu Goru, da suštinski predstavlja iskorištavanje energetskih resursa, slično ugovorima kolonijalnih sila s afričkim državama i Indijom.

“Gubitak zbog takvog posla je gotovo 100 milijuna eura”, kaže izvor Pobjede. Demokratska partija socijalista podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu 14. studenog prošle godine kaznenu prijavu protiv izvršnog direktora Milana Lekića, zbog, kako su naveli, višemilijunske štete koju je nanio tom poduzeću prilikom kupnje dampera po milijun eura višoj cijeni. No, SDT se još nije izjašnjavao o tome.

Također, predmet kaznene prijave je i ugovor štetan po interese Rudnika ugljena koji je Lekić sklopio sa Elektroprivredom Srbije.

Posao je, prema saznanjima Pobjede, dogovoren u trokutu između biznismena i dužnosnika SNS-a Vladimira Mandića, Milana Lekića i tadašnjeg predsjednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića.

Komentirajte prvi

New Report

Close