Kineski turisti pune crnogorske kapacitete izvan sezone

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

U 2019. godini turistička agencija Montenegro Tourist Service DMC (MTS) uspjela je u našu zemlju dovesti oko 100 grupa gostiju sa kineskog tržišta, kao i nekoliko desetina grupa na Balkan.

Crnu Goru je od početka godine posjetilo oko 15.000 turista iz Kine, što je četiri puta više dolazaka nego prošle godine, priopćeno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Predstavnica NTO Milena Vujović kazala je da je od početka godine, zaključno sa 31. srpnjom, prema preliminarnim podacima Monstata, bilo oko 15.000 turista sa kineskog tržišta, koji su ostvarili oko 30.000 noćenja.

“To znači da bilježimo značajan rast. Imali smo oko četiri puta više dolazaka s ovog tržišta u odnosu na prethodnu godinu, dok smo u noćenjima bili na razini od 70 posto u odnosu na 2019. godinu”, rekao je Vujović za Mediabiro.

Navela je da smo ponovno na Bijeloj listi preporučenih destinacija za kineske građane, što potvrđuje da se nakon pandemije polako vraćamo na to tržište. Tome u prilog ide i planirano sudjelovanje NTO-a na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u Kini, kao i poslovna radionica koja će se održati u Pekingu.

U 2019. godini turistička agencija Montenegro Tourist Service DMC (MTS) uspjela je u našu zemlju dovesti oko 100 grupa gostiju sa kineskog tržišta, kao i nekoliko desetina grupa na Balkan. Direktor prodaje u MTS-u Miloš Bulatović rekao je da je 2020. praktično trebala biti godina “booma” za Crnu Goru kada je u pitanju kinesko tržište, ali je sve stalo zbog pandemije.

“Te godine su grupe trebale krenuti u siječnju. Kinesko tržište jedno je od najvažnijih za cijeli Balkan. Zapadna tržišta uglavnom se fokusiraju na ljetne mjesece, dok turisti iz Kine popunjavaju kapacitete izvan glavne sezone. Glavni mjeseci kada dolaze su septembar, listopad, zatim travanj, svibanj, a često dolaze i u zimskim mjesecima”, kazao je Bulatović.

Kada je riječ o tekućoj godini, prve ture za kineske goste organizirali su u srpnju. Među domaćim atrakcijama najviše ih privlači most na Đurđevića Tari.

Komentirajte prvi

New Report

Close