Kineske kompanije žele graditi i nastavak crnogorske autoceste

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2022. u 07:00
Foto: pixabay

Otvorena je prva dionica od Smokovca do Mateševa, dugačka 41 kilometar, za koju je CRBC-u trebalo čak sedam godina, uz pet odgoda završetka.

Na Dan državnosti Crne Gore 13. srpnja svečano je puštena u promet prva, 41 kilometar dugačka dionica autoceste, koja povezuje Smokovac, predgrađe Podgorice i Mateševo u blizini Kolašina na sjeveru zemlje.

Otvarajući prometnicu koja je dobila ime po crnogorskoj princezi Kseniji, premijer Dritan Abazović rekao je da se Crna Gora na taj način povezuje s Europom i sjeverom zemlje, te je ocijenio da će autocesta otvoriti nove pravce razvoja i dati poticaj domaćem gospodarstvu, javlja Radio Slobodna Europa. Vožnja autocestom prvih sedam dana bit će besplatna.

Četrdeset jedan kilometar autoceste stajao je Crnu Goru gotovo milijardu eura, gradio se čak sedam godina, u mandatima četiri vlade, s pet odgoda završetka radova.

Iako najsloženija za gradnju zbog konfiguracije terena, prva dionica je tek četvrtina planirane autoceste kroz Crnu Goru, koja će spojiti Bar na jugu i Boljare na krajnjem sjeveru, prema Srbiji, u dužini oko 170 kilometara.

Moguće pokretanje spora

Ovu trasu čija je izgradnja počela 2015. godine u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista predsjednika države Mila Đukanovića izgradila je kineska državna kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

U crnogorskoj Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) smatraju da treba postaviti pitanje odgovornosti zbog činjenice da se 41 kilometar autoceste gradio sedam godina, što je, kako kažu, nezabilježeno u svijetu.

Za kašnjenja u posljednje dvije godine vlada odgovornom smatra kinesku kompaniju.

170 kilometara

ukupna je dužina crnogorske autoceste od Bara do Boljara

“Naravno da smo imali razumijevanja za probleme koje je u građevinskom sektoru izazvala pandemija koronavirusa i zato smo dogovorili rok za završetak radova do 17. studenoga 2020. godine. Sve nakon tog roka odgovornost je CRBC-a”, rekao je ranije za Radio Slobodna Europa Miroslav Mašić, glavni direktor za ceste u crnogorskom Ministarstvu kapitalnih investicija.

On je potvrdio i da je država već pokrenula postupak za naplatu penala zbog kašnjenja sa završetkom radova. U vladi za kašnjenje ne vide odgovornost države.

Ako kineski CRBC za kašnjenje smatra odgovornom vladu ima mogućnost pokretanja spora pred Komisijom za rješavanje sporova ili pred Arbitražnim sudom u Kini, koji je prema ugovoru nadležan za sporove između Crne Gore i Kine u ovom poslu.

Za izgradnju dionice autoceste od 41 kilometra, sa 20 mostova na glavnoj trasi, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocijevnih tunela te četiri petlje s naplatnim rampama država se kreditno zadužila kod kineske EXIM banke za 809 milijuna dolara na razdoblje od dvadeset godina, a zatim za dodatnih 90 milijuna dolara, koliko je stajala izgradnja pristupnih cesta.

Bilo je i dosta problema s utjecajem gradnje autoceste na okoliš. Među ostalim, Osnovni sud u Podgorici presudio je da kineska kompanija treba platiti 200.000 eura zbog uništavanja riba i drugog živog svijeta u rijeci Tari tijekom izgradnje autoceste od Smokovca do Mateševa, nakon što ju je tužilo Sportsko ribolovno društvo Tara i Morača.

Kineska kompanija je u studenome 2021., kako je priopćeno, privela kraju radove na sanaciji korita Tare i vraćanju u prethodno stanje, koje je obuhvatilo izgradnju potpornih zidova.

Također, CRBC će u dvogodišnjem razdoblju nastaviti brinuti o zaštiti okoliša i očuvanju rijeke Tare.

Slijedi nešto lakši teren

No, gradnja crnogorske autoceste uskoro kreće dalje. Vrlo brzo bit će raspisan natječaj za projektiranje druge dionice od Mateševa do Andrijevice, a kasnije od Andrijevice do Boljara, rekao je Andrej Mihailović iz Monteputa, prenosi RTCG.

“Mi se svi nadamo da će to biti brzo završeno. Teren je i dalje težak, ali je lakši od ovog. Ovo je bila prioritetna dionica i najteža na našem dijelu autoceste”, objasnio je Mihailović.

I bez obzira na nesuglasice prilikom izgradnje prioritetne dionice, kineske kompanije spremne su sudjelovati u izgradnji ostalih dionica autoceste, rekao je Liu Jin, kineski veleposlanik u Crnoj Gori za TVCG u veljači ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close