Kazna pljačkašima šuma od 300 eura smiješna je. Vlast ne vidi da šverc buja!?

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2023. u 07:16
Nakon pisanja RTCG-a kažnjeno je tek nekoliko tvornica/I. Galović/PIXSELL

Prema provjerenim saznanjima portala RTCG najveće krađe šume u općini Berane već neko vrijeme događaju se na planini Jelovici, a sva ukradena drvna građa završava kod trojice poduzetnika.

Tvornica peleta Nikola, najveća u Beranama, radila je i prvog dana u ovoj godini. Računica ovog poduzetnika jasna je. Jedan dan stajanja pogona, čisti je gubitak od najmanje 21.000 eura. Nikola mjesečno, kada se odbiju svi troškovi, zarađuje 630.000 eura, prenosi tekst RTCG-a portal me.eKapija.com.

Nikoli, koji do sirovine kao koncesionar dolazi legalnim putem, lijepo vrijeme u ovo doba godine na ruku ide i brojnim šumokradica, tako da i oni “rade” na blagdane. Prema provjerenim saznanjima do kojih je portal RTCG došao, najveće krađe šume u općini Berane već neko vrijeme događaju se na planini Jelovici, a sva ukradena drvna građa završava kod trojice poduzetnika u Beranama, od kojih dvojica od ljetos imaju fabrike peleta.

Uprava za šume je prošle godine zabilježila i veći broj incidenata, kada su šumokradice nasrtale fizički i na šumarske radnike. Rijetki od njih su osuđeni na zatvorske kazne, ali većina nesavjesnih radnika Uprave za šume, popularno rečeno – šumara, prema dokumentima u koje je portal RTCG imao uvid, Sud za prekršaje kažnjava najviše do tristo eura.

Uprava za šume, potom, ne poduzima ništa protiv lugara koji su prekršajno kažnjeni za nepravilnosti u radu, i tu se priča o sankcioniranju i uvođenju reda završava. Portal RTCG nedavno je pisao kako proizvođači peleta na sjeveru države koriste energetsku krizu i nedostatak energenata na tržištu, pa su cijene peleta podigli toliko da ostvaruju ekstraprofit. Iz tog razloga peleta u Beranama, kao i u većini gradova na sjeveru Crne Gore, nema po cijeni koju je odredila Vlada.

Državni mehanizmi da se to spriječi do tada su izostajali, a nakon pisanja tek je nekoliko tvornica kažnjeno iznosima koji su smiješni u odnosu na profit koji proizvođači ostvaruju u jednom danu.

Neki od sugovornika portala RTCG tvrde da je posao s drvetom trenutno najunosniji, i da uveliko prelazi dobit od svakog šverca, pa čak i šverca droge.

”Zamislite kolika je zarada koncesionara šuma koji posjeduju fabrike peleta, a koji su od države i ove godine dobili pravo na šume po cijeni od 12 do 15 eura za kubik bukovine na panju, ili 23 eura za kubik čamovine”, kaže sugovornik RTCG-a.

Podsjeća da cijene koncesija nisu promijenjene više od 20 godina, a zbog povlaštenih koncesionara, mnogim malim drvoprerađivačima na sjeveru Crne Gore pogoni ne rade, osim ako kod povlaštenih ne kupe drvo po mnogostruko većoj cijeni.

Drugi sugovornici portala RTCG upozoravaju da šumokradice ne bi mogle “poslovati” bez suradnje s lugarima kojima za slobodan prolaz plaćaju i po tisuću i pol eura. Sugovornici RTCG-a tvrde da pljačke šume u Jelovici, niti bilo gdje drugo, ne bi moglo biti bez uvezanosti šumara u lanac tzv. šumarske mafije.

Prekršajna kazna pljačkašima šuma od samo 300 eura pokazuje o kakvim razmjerima državnih resursa se radi, ako posljednja karika u lancu može profitirati hiljadu i pol eura za dan. Pokazalo se da nikakva promjena državne vlasti ne jamči da će biti zaustavljena šumarska mafija. Zapravo, princip je isti, ostalo su samo nijanse. 

Komentirajte prvi

New Report

Close