Katastrofalna zimska sezona u Kolašinu, traži se pomoć vlade za isplatu plaća

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Iz Skijališta Crne Gore na brzo djelovanje i ulaganja, svjesni da su umjetno osnježivanje i potpora države ključni za opstanak turizma u regiji.

Kolašin ove sezone nije doživio niti jedan dan skijanja, pa su turistički djelatnici ogorčeni zbog najgore sezone koju pamte, a nedostatak snijega ozbiljno je utjecao na prihode.

Direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević kazao je za Pobjedu da je promet drastično manji u odnosu na prethodnu godinu, ističući da će u budućnosti biti ključno ulaganje u umjetno osnježavanje. Dodao je kako očekuju potporu države kako bi prebrodili poteškoće.

Umjetni snijeg
Pozivaju na brzo djelovanje i ulaganja kako bi se slične situacije izbjegle u budućnosti, svjesni da su umjetno zasnježivanje i potpora države ključni za opstanak turizma u regiji.

Predugačke procedure

Javna nabava je završena, ali je bilo problema s mještanima pa nadležni trebaju riješiti taj problem i da se krene u dovođenje vode do skijališta.

Milošević je objavio da su u siječnju ostvarili samo 18 posto prometa u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u veljači taj postotak svega pet posto u odnosu na prošlu godinu.

“Ukupan promet za prosinac, siječanj i veljaču je samo 150 tisuća eura, dok je prošle godine do 31. ožujka promet iznosio 1,25 milijuna, kada je završila zimska sezona. Ove godine ne očekujemo više od 250.000 za cijelu sezonu”, rekao je Milošević.

Kazao je da se suočavaju s ozbiljnim problemima u funkcioniranju tvrtke, te da očekuju pomoć države, posebice za isplatu plaća zaposlenicima.

“Postupak Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZK) okončan je u našu korist za sva dosadašnja davanja iz razdoblja prošlih vlada pa očekujemo pomoć iz proračuna”, rekao je Milošević.

Podsjetio je da je Agencija u prosincu 2020. pokrenula postupak u vezi s novčanom potporom od 250 tisuća eura koju su skijališta dobila za pripremu zimske turističke sezone 2018., a potom i za ostale godine.

Početkom 2021. AZK je naredila Ministarstvu gospodarskog razvoja i turizma da ne dodjeljuje potpore skijalištima, dok se ne završi ispitni postupak. AZK je, međutim, utvrdio da su potpore koje Vlada dodjeljuje skijalištima u skladu sa Zakonom o kontroli državnih potpora.

Milošević tvrdi da bi situacija bila sasvim drugačija da je bilo umjetnog snijega te da bi postojanje topova za stvaranje umjetnog snijega omogućilo da se sezona produži.

“Uspoređujući situaciju s ostalim skijaškim destinacijama u regiji, poput Jahorine, Kopaonika i Zlatibora, primjećujemo da su imali uspješnu sezonu zahvaljujući umjetnom osnježivanju. Iako nisu imali prirodnog snijega, zbog umjetnih staza uspjeli su produžiti sezonu i privući goste, kaže Milošević.

Problemi s mještanima
Podsjetio je da problem loše zimske sezone ne pogađa samo skijališta, već i vlasnike privatnog smještaja, hotela, restorana i kafića, zbog čega sljedeću zimu ne treba čekati bez topova za umjetno osnježivanje.

“Javna nabava je završena i radovi su trebali krenuti, ali je bilo problema s mještanima pa očekujem da nadležni riješe taj problem i da se krene u prvu fazu vodoopskrbe, odnosno dovođenja vode do skijališta.”, pojasnio je Milošević.

Slično iskustvo loše sezone dijele i vlasnici manjih hotela i privatnog smještaja u Kolašinu, ističući da su ove zime doslovno ostali bez gostiju. Nedostatak posla postao je toliki da nisu mogli isplatiti plaće radnicima, što je dodatno pogoršalo ekonomsku situaciju u zajednici. 

Komentirajte prvi

New Report

Close