KAP nakon 52 godine zaustavio proizvodnju aluminija

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

U KAP-u su ostali pogoni za proizvodnju gredica-trupaca i siluminskih legura, a za potrebe njihove proizvodnje tvornica će uvoziti aluminij.

Kombinat aluminija Uniprom u ponedjeljak je zatvorila i preostalih 12 ćelija u Elektrolizi, čime je nakon 52 godine prekinuta proizvodnja primarnog aluminija u Crnoj Gori, doznaju Vijesti.

U KAP-u su ostali pogoni za proizvodnju gredica-trupaca i siluminskih legura, a za potrebe njihove proizvodnje tvornica će uvoziti aluminij. Kombinat je zatvorio većinu ćelija za proizvodnju u prosincu 2021., kada mu je Elektroprivreda odbila isporučiti struju po prijašnjim cijenama od 44 eura po megavat satu jer su dioničke cijene bile veće od 200 eura.

Gašenjem preostalih ćelija u Elektrolizi bez posla će ostati oko 50 radnika, od kojih bi većina mogla otići u prijevremenu mirovinu kada na snagu stupe izmjene zakona o mirovinskom osiguranju. Iz Uniproma, koji je vlasnik KAP-a, Vijestima su odgovorili da je istina da su obustavili proizvodnju u elektrolizi, ali da će, kao i uvijek, voditi računa da radnici ne snose posljedice.

Štetu će kao i do sada snositi tvrtka, velika je, no zbog brutalnih napada na tvrtku i vlasnika pokrenuli smo inicijativu pred Europskom energetskom zajednicom za otvaranje istrage i utvrđivanje činjenica na koje se pozivamo. a za koje tvrdimo da su istiniti i u potpunosti potvrđeni od strane ovlaštenih verfilatora Europske unije.

Ostale tvornice u KAP-u rade nesmetano – priopćeno je iz ove kompanije. U prosincu 1971. počinje proizvodnja aluminija u Kombinatu, a novi pogoni otvarani su sve do početka 80-ih godina prošlog stoljeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close