Jedni kasnili, drugi nisu ni počeli, pa ostali bez više od 40 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2022. u 07:00
Budvanska obilaznica, u sklopu Jadransko-jonskog koridora, trebala se početi graditi prošle godine, priopćilo je lani Ministarstvo prometa!?/D. Marušić/PIXSELL

Europska komisija poništila investicijski grant od 41,2 milijuna eura za budvansku obilaznicu i 400.000 eura za rekonstrukciju migrantskog centra Karaula Božaj.

Europska komisija (EK) poništila je investicijski grant (bespovratna sredstva) od 41,2 milijuna eura, jer su se radovi na idejnom projektu na dionici budvanske obilaznice Jadransko-jonske brze ceste odvijali veoma sporo.

U Izvještaju EK o Crnoj Gori navodi se da su radovi bili otežani crnogorskim zakonodavstvom u vezi sa zahtjevima za idejni projekt kompleksne infrastrukture, koji je uzrokovao prevelike troškove projektiranja i kašnjenja. Najavili su mogućnost ponovne prijave dostigne li zrelost projekta, izvijestio je portal me.eKapija.com.

Obilaznica oko Budve, u sklopu Jadransko-jonskog koridora, koji bi Crnu Goru povezao s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom, trebala se početi raditi 2021. godine, priopćilo je tada Ministarstvo prometa.

Pored te dionice, u dijelu izvještaja Komisije, koji se odnosi na razvoj infrastrukture, ističe se kako se kasnilo s nekoliko prioritetnih cestovnih projekata. Nastavljeni su radovi na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare (Smokovac-Mateševo). Dionica je konačno puštena u promet u srpnju i to s tri godine zakašnjenja, navode iz Komisije.

Iz Europske komisije smatraju da stopa cestarine za putnička vozila na završenoj dionici auto-puta treba biti pet centi po kilometru, a ne osam centi, što je, kako navode, 60% iznad stope preporučene studijom izvodljivosti koju je financirala EU i analizom troškova i koristi za cijeli auto-put Bar-Boljare.

Studija, koja uključuje preporuke o građevinskim standardima, stope cestarine i način financiranja preostalih dionica, trebalo bi biti usvojena ove godine. Komisija izvještava da su na željezničkoj mreži, nastavljeni radovi na različitim željezničkim projektima uz financiranje EU, uključujući nadogradnju pruge Bar-Vrbnica i studiju izvodljivosti na pruzi Podgorica-Tuzi-granica s Albanijom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) neće moći rekonstruirati Karaulu Božaj novcem iz fondova Europske unije (EU), jer revizija Glavnog projekta nije urađena na vrijeme. Vlada je pokušala povećati kapacitete za smještaj tražilaca azila, ali do daljnjeg, od toga neće biti ništa, piše portal cdm.me.

Europska komisija upozorava da planirani radovi na rekonstrukciji još nisu počeli! Crna Gora je aplicirala za sredstva iz IPA 2018. za rekonstrukciju Karaule Božaj, nakon čega je EU opredijelila 400.000 eura za te svrhe, dok je ostatak – 472.000 eura odobren iz kapitalnog budžeta Crne Gore.

Tekući projekti kojima se trebao povećati kapacitet migrantskog centra Božaj, uz financijsku podršku EU, gdje sada u kontejnerima ima mjesta za 60 ljudi, još nisu ni počeli, navodi se u izvještaju Komisije.

MUP je imao krajnji rok da do 8. kolovoza ove godine dostavi revidirani Glavni projekt Upravi za kapitalne projekte, neophodan za realizaciju započetog tenderskog postupka.

Prema saznanjima Portala RTCG iz Ministarstva europskih poslova, u tom roku revizija nije dostavljena. Zbog toga, MUP ne može u realizaciji tog projekta, o čemu je Vlada Crne Gore obavijestila sve relevantne institucije, kao i Delegaciju EU u Crnoj Gori.

Komentirajte prvi

New Report

Close