Izvjestan nastavak žičare Kotor – Lovćen do Cetinja

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2023. u 05:28
Dogovorena je izrada svih potrebnih analiza za izgradnju druge faze žičare /PD

Na sastanku je dogovorena izrada svih potrebnih analiza za izgradnju druge faze žičare od Lovćena do Cetinja, uz puno učešće i angažman svih relevantnih institucija.

Ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Janko Odović rekao je da je izvjestan nastavak izgradnje žičare Kotor – Lovćen do Cetinja.

Odović je u utorak održao sastanak o izgradnji druge faze žičare od Lovćena do Cetinja, sa suradnicima i predstavnicima Prijestolnice Cetinje, savjetnikom predsjednika države, predstavnicima Ministarstva financija i Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja Sjevera, kao i predstavnik Agencije za zaštitu okoliša.

“S obzirom na povijesni značaj prijestolnice, izgradnja druge faze žičare, koja bi potom povezivala Kotor i Cetinje, doprinijela bi punoj valorizaciji turističkog potencijala glavnog grada”, istaknuo je Odović, priopćeno je iz Ministarstva. Prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina.

Na sastanku je dogovorena izrada svih potrebnih analiza za izgradnju druge faze žičare od Lovćena do Cetinja, uz puno učešće i angažman svih relevantnih institucija.

Ovo je samo jedan u nizu projekata za čiju će se izgradnju, na dobrobit svih građana Crne Gore, ali i brojnih turista, zalagati Ministarstvo na čijem sam čelu, rekao je Odović.

Trasa postojeće žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji općtine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine. Projektirani kapacitet je 48 gondola odnosno 1.200 putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta. Žičara je u komercijalni rad puštena u ljeto ove godine i prvi rezultati su iznimno dobri.

Žičara je usporediva sa žičarom Sljeme, koja ide do visine 1030 m i dugačka je oko 4 km, dok je crnogorska 3,6 km. Samo što je sljemenska koštala 537 milijuna kuna odnosno 71 milijun eura, a Kotorska 30 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close