Institut Igalo bez Norvežana gubi sigurne prihode

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2023. u 07:01
Foto: Shutterstock

Lani su ponovno potpisali ugovor na pet godina, što je za Zavod spas.

Norveška državna bolnica iz Osla, koja je već gotovo pet desetljeća najvažniji inozemni partner Instituta dr. Simo Milošević, prije nekoliko dana objavila je prekid suradnje za 2024. godinu, iako je prošle godine sklopljen ugovor do 2026. godine. potpisan s Institutom.

Sljedeći tjedan u Institutu će boraviti delegacija iz Norveške koja će detaljnije obrazložiti svoju odluku.

Već 47 godina u Igalo na liječenje dolaze pacijenti iz Norveške, gdje ih je više od 50.000 iz te skandinavske zemlje boravilo na oporavku i rehabilitaciji.

Program Državne bolnice Oslo, koji je pokrenut 1976. godine, nije prekidan ni tijekom rata i sankcija u bivšoj Jugoslaviji, a Norvežani su zbog iznimnih uspjeha u liječenju svojih građana ustrajali u slanju pacijenata unatoč brojnim problemima. kojim se Institut bavio.

Lani su ponovno potpisali ugovor na pet godina, što je za Zavod spas. No, prije nekoliko dana direktor Instituta Igalo dr. Savo Marić dobio je obavijest da su odlučili sljedeće godine ne slati pacijente u Igalo.

– Ne znamo razloge za raskid ugovora – kaže Marić i pojašnjava da je u dopisu predložen susret s Norvežanima u četvrtak, 28. rujna.

– Naravno da smo to prihvatili, ugostit ćemo prijatelje iz Norveške i saslušati njihove razloge. Ono što za nas nije dobro je činjenica da smo se oslanjali na taj ugovor koji je bio jedini značajan i bitan za Zavod. Na tom ugovoru bazirali smo svoj program i, naravno, planirali potpisati još jedan sličan ugovor, kako bi Zavod imao sigurne prihode – kaže Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close