Instaliranje solarnih panela u ožujku, kredit će vraćati iz profita

Autor: Poslovni dnevnik , 26. siječanj 2023. u 07:11
Na 226.000 kvadrata krovova bit će solarni paneli ukupne instalirane snage od 17 MW/Shutterstock

Nova kompanija Elektroprivrede Crne Godine u 16 godina proizvest će struje u vrijednosti 75 milijuna eura.

Nova kompanija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) – Željezara Solar u prvih će šest godina rada ostvariti neto dobit od 28 milijuna eura, imat će četiri djelatnosti i bit će potpuno isplativa, navedeno je u poslovnom planu kompanije, kojeg je prošlog tjedna usvojio odbor direktora EPCG-a, piše portal vijesti.me. EPCG je imovinu bivše nikšićke željezare za 20 milijuna eura kupila od turske Tosjali grupe.

Prema planu, u ožujku će početi instaliranje solarnih panela na krovovima Željezarinih pogona i na slobodnom dijelu zemljišta, a tada će proraditi i planirani pogon Konstrukcija. Proizvodnja u Potkonstrukcijama počet će u lipnju, a Kovačnici u rujnu.

Željezare ima krovove ukupne površine 226.000 kvadrata, na kojima se planira postavljane solarnih panela, ukupne instalirane snage od 17 megavata (MW), dok bi se na slobodnom zemljištu mogli napraviti fotonaponski sustavi snage do 30 MW.

304

radnika imat će nova kompanija imati 304 radnika, a prednost će imati dosadašnji radnici Željezare

Definirani solarni potencijal je 1300 – 1400 sati godišnje, kao i balansni potencijal EPCG-a, neosporna je ekonomska opravdanost, navedeno je u poslovnom planu.

Za razvoj pogona za proizvodnju električne energije iz solarnih panela planiran je komercijalni kredit od 33 milijuna eura s planom otplate od deset godina, od kojeg bi se izgradila solarna elektrana ukupne instalirane snage od 47 MW.

Ona bi godišnje proizvodila 61 milijun kilovat sati električne energije, dok bi proizvodna cijena iznosila 2,4 centa po kilovat satu ili 24 eura po MWh. Plan je da EPCG – Željezara Solar struju prodaje EPCG-u po cijeni koja bi za 50% bila niža od cijene na mađarskoj energetskoj burzi HUPX, gdje je trenutno oko 200 eura za MWh. Prema sadašnjim cijenama na toj burzi nova kompanija bi do kraja godine proizvela i prodala električne energije u vrijednosti 4,7 milijuna eura.

Sljedeća godina bi bila prva godina u kojoj bi solarna elektrana radila u punom kapacitetu, pa bi od prodaje struje prihodovala 8,7 milijuna eura. Od 2025. godine se očekuje stabilizacija energetske situacije i nešto niže cijene struje na međunarodnim burzama, pa bi u toj godini prodajna vrijednost proizvedene struje vrijedila 5,9 milijuna eura, a u sljedećim godinama oko 4,5 milijuna eura.

Mjesečni iznos rate za kredit, kojim se kupuju solarni paneli i druga oprema za ovaj pogon, iznosio bi, s glavnicom i kamatom, oko 3,8 milijuna eura godišnje.

U svakoj od prvih deset godina otplate kredita vrijednost prodane struje bila bi značajno veća od iznosa otplate kredite, a u posljednjoj desetoj godine bi vrijedila 4,1 mil. eura. Za 16 godina rada, koliki je tehnički vijek trajanja, solarna elektrana bi proizvela struju ukupne vrijednosti 75 mil. eura, dok bi na otplatu kredita bilo potrošeno 38,5 mil.eura.

U planu se navodi, da su prilikom izračunavanja količine proizvedene električne energije korišteni podaci iz idejno-tehničkih rješenja za te solarne panele, kao i da su imali konzervativni pristup kako ne bi bilo precjenjivanja, odnosno da proizvodna količina može biti samo veća.

Komentirajte prvi

New Report

Close