Inflacija u Crnoj Gori usporila u rujnu

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Od siječnja do rujna, u odnosu na isto razdoblje lani, potrošačke cijene bile su u prosjeku više za 9,9 posto.

Cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu su u odnosu na kolovoz bile u prosjeku više za 0,8 posto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene u rujnu u odnosu na isti mjesec prošle godine bile su u prosjeku više za 7,9 posto dok je u kolovozu iznosila 8,6 posto..

“Najveći utjecaj na mjesečnu stopu inflacije imao je rast cijena u skupinama cipele i ostala obuća, goriva i maziva za motorna vozila, odjeća, kruta goriva, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za osobnu njegu, obrazovanje, stvarne najamnine. od strane najmoprimaca za primarno stanovanje”, navodi se u priopćenju.

Od siječnja do rujna, u odnosu na isto razdoblje lani, potrošačke cijene bile su u prosjeku više za 9,9 posto.

Promatrano po glavnim skupinama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u rujnu je u odnosu na prethodni mjesec rast zabilježen u skupinama odjeća i obuća za 8,4 posto, obrazovanje za 2,7 posto, prijevoz za 2,4 posto, ostalo dobra i usluge dva posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i druga goriva 0,9 posto, namještaj, oprema za kućanstvo i redovno održavanje stana 0,6 posto te zdravlje 0,5 posto.

Pad cijena zabilježen je u skupinama restorani i hoteli za 3,5 posto te hrana i bezalkoholna pića za 0,7 posto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nisu se značajnije mijenjale.

Komentirajte prvi

New Report

Close