Imovina procijenjena na 340 mil. eura, ali neusklađena! Razlika 61.500 m2 zemlje

Autor: Poslovni dnevnik , 11. studeni 2022. u 07:00
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kompanija 13. jul – Plantaže u četiri je godine uspio realizirati tek pola od 20 preporuka koje su revizori naložili zbog negativne ocjene stanja financija i poslovanja u 2018. godini.

Od 20 preporuka koje je Državna revizorska institucija (DRI) dala Plantažama na financijski izvještaj za 2018. godinu, pola ni danas nije napravljeno.

Kontrolnom revizijom glavni su crnogorski revizori utvrdili kako su Plantaže u odnosu na njihove preporuke iz revizije s dvostrukim negativnim mišljenjem na financije i poslovanje od prije četiri godine, ostvarile značajne rezultate, ali da se i dalje krše propisi iz unutrašnje revizije, zaštite zdravlja na radu, popisa imovine i blagajničkog poslovanja, prenosi portal cdm.me pisanje Pobjede.

Između ostalog, nije izrađen plan unapređenja upravljanja i kontrola, kao ni registar rizika, strateški plan, godišnji plan revizije, a Skupštini dioničara nisu dostavljeni izvještaji o ovim pitanjima. Unutrašnja revizija 2021., nije planirala ni obavljala pojedinačne revizije, niti pripremala izvještaj rukovodstvu.

Iako su Plantaže po preporuci u svibnju 2021., formirale revizorski odbor od tri člana, Državna revizija i dalje ovu preporuku ocjenjuje djelomično realiziranom, jer odbor nije mogao davati mišljenja ni pratiti preporuke unutrašnje revizije zato što je nije ni bilo. Također, još uvijek nisu poznati rizici rada u Plantažama, jer se još čeka na akt o procjeni rizika za svako radno mjesto s mjerama za njihovo otklanjanje.

Zbog neusklađenosti podataka o imovini iz popisa i poslovnih knjiga, Plantaže su angažirale nezavisnog procjenitelja koji je vrijednost imovine procijenio na 339,6 milijuna eura. Tako Plantaže posjeduju 40,8 milijuna kvadrata zemljišta, od čega je 38,6 milijuna poljoprivredno, nešto više od dva milijuna kvadrata građevinsko, dok je 114.500 kvadrata klasificirano kao ostalo zemljište.

Ipak, kako nisu donijete odluke o popisu imovine niti su revizorima dostavljeni listovi nekretnina, ali i zbog razlike od 61,5 tisuću kvadrata zemljišta između evidencije procjenitelja i popisne komisije, revizori su i ovu preporuku ocijenili djelomično realiziranom.

Plantaže su, suprotno preporuci Državne revizije, nastavile isplaćivati akontacija u većem iznosu nego što je za putovanje potrebno, a zaposleni su neutrošeni novac vraćali u roku od mjesec.

Pojedine su putne naloge pratili detaljni podaci o poslu, dok je u nekim postojala samo informacija o sastanku, a troškovi značajnog broja naloga nisu adekvatno pravdani. I dalje nema posebne procedure o načinu i rokovima isplate dividende u ovisnosti od kategorije dioničara, kao i njihovom informiranju o raspodjeli dobiti.

Prilikom zapošljavanja i dalje se ne provjeravaju uvjeti iz sistematizacije, slobodna radna mjesta nisu oglašavana, već su pojedini radnici sporazumno preuzimani, uglavnom iz agencija.

Iz personalnih dosjea nije se moglo utvrditi ispunjavaju li radnici uvjete, a dokazi o stručnoj spremi i znanju engleskog jezika nisu dostavljeni revizorima, iako su to tražili. Kolegij revizora kojim je upravljao senator Zoran Jelić s predsjedavajućim Senata Nikolom N. Kovačevićem izvijestit će Vladu i resorna ministarstva i skupštinske odbore, a Plantaže su dobile pola godine da realiziraju preostale preporuke i o tome izvijesti Državnu reviziju.

Komentirajte prvi

New Report

Close