Ibrahimović i Filipović: Ubrzati projekt Jadransko-jonskog plinovoda

Autor: Poslovni dnevnik , 06. ožujak 2023. u 07:00
Ministar kapitalnih ulaganja Crne Gore Ervin Ibrahimović /MKICG

Ibrahimović je istaknuo opredijeljenost Crne Gore da postane članica EU, te da je na tom putu opredijeljena za očuvanje i jačanje dobrosusjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i međusobne suradnje.

Potrebno je intenzivirati aktivnosti na realizaciji Jadransko-jonskog plinovoda, odnosno povezivanju postojećeg hrvatskog plinovodnog sustava preko Crne Gore i Albanije s Transjadranskim plinovodom.

Priopćeno je to na sastanku potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih ulaganja Ervina Ibrahimovića i ministra gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Davora Filipovića.

Ibahimović i Filipović izrazili su namjeru intenziviranja aktivnosti na realizaciji izuzetno važnih infrastrukturnih projekata iz sektora energetike, pri čemu su razmijenjena i iskustva, navodi se u priopćenju Ministarstva kapitalnih investicija.

Ibrahimović je istaknuo opredijeljenost Crne Gore da postane članica EU, te da je na tom putu opredijeljena za očuvanje i jačanje dobrosusjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i međusobne suradnje.

Ibrahimović je naglasio da su pokrenute aktivnosti na izradi studija izvodljivosti za izgradnju plinskih elektrana u Crnoj Gori, pri čemu je od posebnog značaja lokacija Luke Bar.

”Vrlo je značajna financijska pomoć EU za ublažavanje posljedica energetske krize koja se ogleda u davanju bespovratnih sredstava u iznosu od 30 milijuna eura za dobrobit građana”, rekao je Ibrahimović.

”Ibrahimović je dodao da Crna Gora intenzivno radi na usklađivanju sa europskim zakonodavstvom te da su u tijeku aktivnosti na donošenju zakona o obnovljivim izvorima energije, o prekograničnim infrastrukturnim objektima, kao i na zakonu kojim se uređuju strateške rezerve naftnih derivata”, zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, projekt Jadransko-jonskog plinovoda nalazi na Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata (Single Project Pipeline) Crne Gore, za čiju su realizaciju predviđena sredstva od 210 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close